Thursday , September 29 2022
Breaking News

Peste două milioane de români au probleme cu alcoolul

Cel mai bun prieten al românului pare să fie paharul. Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că bem mai mult decât europenii şi sunt două milioane de români care au probleme cu alcoolul. Birturile au devenit adevărate locuri de pelerinaj. Medicii fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei care ajung la spital în comă alcoolică.

Totul începe de la câteva pahare cu prietenii. Încet-încet, mulţi ajung să piardă măsura.

“Pe timp de iarnă beau mai puţin, beau în jur de 20 de beri, pe timp de vară beau în jur de 60 de beri, adică cum să spun, beri la jumătate de kilogram”, a spus un alcoolic.

“Am vândut din casă să fac rost de bani, să beau, să mor eu, dacă nu beau 10 beri şi o sticlă de ceva să mor că nu mă simt bine. Acum cât sunt sărac”,  a spus un altul.

După ce se trezesc din beţie, mulţi decoperă că au rămas singuri, că nu mai au bani şi că sănătatea este şubredă. Este drama zecilor de oameni care vin în Bucureşti la dezalcoolizare.

“Totul a început cu o gustare, cum ar veni, la o petrecere. Hai să ne înveselim puţin vorba aceea, după aceea zici hai să mai beau un pahar că sunt supărat, hai să mai beau un pahar că sunt fericit, după care nu mai este aşa şi ajunge hai să beau un pahar că trebuie, trebuinţa asta ajunge la o necesitate, după care trebuie să ai voinţă să te opreşti. Eu unu dacă nu mă opream puteam să pierd şi familia”, a spus un alcoolic anonim.

În România, media anuală a consumului de alcool este de 15,3 litri pe cap de locuitor, în timp ce în Uniunea Europeană este de doar 12,2 litri. Aproape 100 de români mor anual pentru că beau prea mult.

“Alcoolul face parte dintre substanţele care în momentul în care determină această dependenţă, poate duce la afectări serioase inclusiv deces prin diverse complicaţii”, a declarat Florin Ene, şeful secţie de dezalcoolizare.

Conform Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, doza considerată inofensivă pentru un om sănătos este de 7 grame alcool pur pe zi. Aceeaşi organizaţie atrage atenţia că excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc.

Vezi si

Nutriționist: Cel mai puternic antioxidant este glutationul, produs de organism. Lista alimentelor care ajută la producerea lui

Nutriționistul Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că, oricât de mult ne-am dori, nu există …