Sunday , December 4 2022

Pesimismul scade eficienţa unor tratamente medicale

Doctorii au observat că eficienţa unui tratement diferă în funcţie de pacienţi. Un studiu desfăşurat de cercetători britanici şi germani dezvăluie o legătură între pesimism şi puterea scăzută a unor terapii, scrie site-ul maxisciences.com.

Doctorul Randy Gollub este neurolog la Massachusetts General Hospital. Observând că multe tratamente sunt ineficiente la unele persoane, el recomandă medicilor să adopte faţă de pacienţii lor o atitudine mai optimistă. Scopul ar fi să-i convingă că vor răspunde pozitiv la tratament. Sugestia lui este pertinentă dacă este să dăm crezare rezultatelor unui studiu asupra legăturii dintre pesimism şi eficienţa unei terapii.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au supus 22 de voluntari la un tratament cu raze ce provoacă o senzaţie de arsură, urmat de administrarea unui analgezic derivat al morfinei. Voluntarii au spus că, după fiecare administrare, durerea era mai puţin puternică, dovedindu-se astfel eficienţa tratamentului. În etapa a doua, cercetătorii au supus voluntarii la tratamentul cu raze, fără să le mai administreze analgezic. Lor li s-a spus însă că primesc şi analgezice, iar ei au afirmat că durerea le-a scăzut, ceea ce arată că ei se aşteptau la o îmbunătăţire. Acest lucru a sporit avantajele tratamentului. În sfârşit, cercetătorii au administrat analgezic, spunând voluntarilor că tratamentul va înceta, iar ei vor simţi probabil dureri. Rezultatele arată că îngrijorarea lor a făcut să crească nivelul suferinţei, atingându-l chiar pe cel înregistrat înaintea oricărui tratament.

Deşi restrânse, rezultatele acestui studiu se pot aplica la orice fel de terapie, mai ales în cazul bolilor cronice ale pacienţilor la care tratamentele nu funcţionează mereu.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …