Sunday , December 4 2022

Persoanele supraponderale care tin dieta, revin foarte rar la forma initiala

Majoritatea persoanelor supraponderale care încearc\ s\ sl\beasc\, fie prin reducerea caloriilor din alimenta]ie, fie prin exerci]ii fizice, revin foarte rar la forma fizic\ [i la dimensiunile corporale dinainte de a se îngr\[a, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, transmite Daily Mail.
Mai pu]in de 10% dintre cei aproximativ 12 milioane de britanici care urmeaz\ diete de sl\bire în fiecare an, reu[esc s\ piard\ semnificativ în greutate, iar majoritatea acestora vor pune înapoi kilogramele pierdute în cel mult un an.
Conform studiului realizat pe 25.000 de persoane, majoritatea supraponderalilor care încearc\ s\ sl\beasc\ intr\ într-un cerc vicios în care pierd [i recâ[tig\ în greutate. Din acest motiv, autorii studiului, de la Medical Research Council din Marea Britanie, au ajuns la concluzia c\ este mult mai bine s\ evi]i s\ te îngra[i, decât s\ încerci apoi s\ dai kilogramele jos.
În cadrul studiului au fost urm\rite, de-a lungul anilor, fi[ele medicale ale unui num\r de 5.362 de persoane (b\rba]i [i femei) n\scute în 1946 [i cele ale altor 20.000 de persoane n\scute în 1958. Au fost urm\rite în special datele despre greutate [i tensiunea arterial\, precum [i men]iunile despre stilul de via]\ [i cel alimentar al acestor persoane.
Conform studiului, subiec]ii din ambele grupuri au început s\ câ[tige în greutate în anii ’80, iar procesul a fost în majoritatea cazurilor ireversibil.
“Odat\ ce oamenii devin supraponderali, continu\ s\ câ[tige în greutate. Foarte rar se întâmpl\ s\ sl\beasc\ la loc. Pu]ini pierd din kilogramele adunate, dar foarte pu]ini ajung pân\ la greutatea ideal\, dinainte de îngr\[are. Cea mai bun\ solu]ie este de a preveni îngr\[area. În cazul b\rba]ilor, ace[tia câ[tig\ în greutate constant, pe întreaga durat\ a vie]ii, iar la femei procesul începe mai încet [i apoi se accelereaz\ dup\ vârsta de 35 de ani”, a comentat Dr Rebecca Hardy, coordonatorul acestui studiu.
Exper]ii sus]in c\ omul este programat genetic s\ ia în greutate [i nu s\ sl\beasc\. Dietele pot înr\ut\]i aceast\ tendin]\ pentru c\ sc\derea aportului de calorii declan[eaz\ o trecere a metabolismului în faza de “supravie]uire”, reducând nivelul de energie consumat [i f\când pierderea kilogramelor r\mase, înc\ [i mai dificil\. (Agerpres)

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …