Thursday , May 30 2024

Persoanele infectate cu virusul Herpes simplex de tip 1 au un risc dublu de a suferi de Alzheimer

lab

Infecţia cu virusul Herpes simplex de tip 1 dublează riscul de a suferi de maladia Alzheimer, potrivit unui studiu suedez, citat de dailymail.co.uk, care spune că sistemul imunitar al bătrânilor care suferă de leziuni la nivelul buzelor şi gurii este slab şi permite răspândirea virusului la creier.

Infecţia cu virusul Herpex simplex de tip 1, care cauzează leziuni în zona gurii, mai ales pe buze, este foarte comună, circa 90% dintre adulţi fiind purtători. Odată ajuns în corp, virusul rămâne în organism pe înteaga durată a vieţii şi se poate reactiva din când în când, cauzând leziuni şi băşicuţe cu lichid mai ales la colţul gurii.

Dintre purtătorii virusului, doar circa un sfert vor experimenta, de-a lungul vieţii, leziuni dese provocate de reactivarea virusului.

Potrivit cercetătorilor, virusul ar putea creşte riscul de a suferi de Alzheimer din cauză că bătrânii au un sistem imunitar slăbit, care crează oportunităţi pentru ca virusul să ajungă la creier.

Odată ajuns în creier, virusul poate declanşa procesul care în cele din urmă duce la apariţia bolii Alzheimer: formarea de plăci care duc la întreruperea conexiunilor neuronale şi, în cele din urmă, la moartea celulelor nervoase. Acest proces provoacă pierderi de memorie şi o micşorare a capacităţii intelectuale, simptome caracteristice bolii Alzheimer.

Cercetări anterioare au arătat că oamenii care nu se îmbolnăvesc de Alzheimer produc mai puţin dintr-o substanţă care formează plăcile senile sau organismul lor este mai bine pregătit pentru a curăţa această substanţă de pe suprafaţa celulelor.

“Studiul nostru arată în mod clar că există o legătură între infecţia cu Herpes simplex de tip 1 şi riscul de Alzheimer, ceea ce înseamnă, pentru noi, apariţia de noi oportunităţi pentru dezvoltarea unui tratament care să stopeze boala. Ce este foarte interesant legat de această ipoteză este că în prezent acest virus poate fi combătut cu medicamente antivirale”, a spus Hugo Lövheim, de la Universitatea Umea din Suedia, care susţine că este posibil ca în câţiva ani s-ar putea începe tratarea pacienţilor pentru a preveni instalarea maladiei Alzheimer.

Studiul a fost realizat pe 3.432 de participanţi a căror stare de sănătate a fost urmărită timp de 11 ani şi trei luni, în medie. Savanţii au descoperit că reactivarea virusului dublează riscul de Alzheimer.

Mediafax

Vezi si

Creștere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa continuă să crească vertiginos și ar putea depăși pragul …