Monday , December 4 2023

Perioada potrivită pentru a face exerciții fizice este diferită pentru bărbați și femei

Exercițiile fizice sunt bune oricând, dar momentul din zi în care se obține cel mai bun rezultat poate fi diferit pentru femei și bărbați, potrivit unui studiu american. Acesta a constatat că femeile ard mai multă grăsime corporală dimineața, în timp ce seara este mult mai bine pentru bărbați.

Studiul efectuat pe 30 de bărbați și 26 de femei, toți activi și sănătoși, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, a durat 12 săptămâni și a monitorizat efectele unui program variat de fitness, care a inclus exerciții de stretching, sprint, rezistență și viteză.
Un grup a făcut exerciții fizice timp de o oră înainte de ora 08:30, în timp ce celălalt grup a urmat aceleași activități seara, între orele 18:00 și 20:00. Toți participanții au urmat un plan alimentar special conceput.
Cercetătorii au testat tensiunea arterială și grăsimea corporală a tuturor participanților pe parcursul studiului, precum și flexibilitatea, rezistența și puterea aerobică la început și la sfârșit, potrivit BBC.
Toți cei care au luat parte la studiu și-au îmbunătățit starea generală de sănătate și performanța pe parcursul celor 12 săptămâni de studiu, indiferent de momentul în care au făcut exerciții fizice.
„Cel mai bun moment pentru exerciții fizice este cel mai bun moment în care le puteți face și le puteți integra în program”, spune Dr. Paul Arcerio, autorul principal al studiului și profesor de sănătate și științe fiziologice umane la Skidmore College, statul New York.
Dar el sugerează că există “altceva care se întâmplă” și care poate însemna că momentul ideal al zilei pentru a face exerciții fizice este diferit pentru femei și bărbați.

Pe baza rezultatelor, femeile interesate de reducerea grăsimii din jurul mijlocului și de reducerea tensiunii arteriale ar trebui să urmărească să facă exerciții fizice dimineața, spune Dr. Arcerio.
Acest lucru este important deoarece grăsimea de pe burtă, sau abdominală, se înfășoară în jurul organelor interne ale corpului, inclusiv ficatul, și poate fi periculoasă.
Cu toate acestea, el spune că femeile care încearcă să îmbunătățească forța musculară din partea superioară a corpului, precum și starea de spirit generală și consumul de alimente, ar trebui să facă exerciții seara.
Bărbații din cadrul studiului au fost mai puțin sensibili la momentul din zi în care au făcut exerciții fizice, îmbunătățindu-și forța dimineața și seara.
Dar exercițiile de seară s-au dovedit a fi “ideale pentru bărbații interesați de îmbunătățirea sănătății inimii și a metabolismului, precum și a bunăstării emoționale”, spune Dr. Arcerio.
Îmbunătățirea sănătății metabolice înseamnă reducerea riscului unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
Nu este clar de ce răspunsurile bărbaților și femeilor la momentul în care au făcut exerciții fizice au fost atât de diferite, iar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla mai multe.
Ei spun că femeile ar putea arde mai multă grăsime corporală dimineața, deoarece este mai probabil ca ele să aibă exces de grăsime pe burtă. Ritmurile interne ale organismului pot fi, de asemenea, un factor.
Studiul, publicat în Frontiers in Physiology, a urmărit persoane cu o greutate sănătoasă, dar cercetătorii spun că programul ar putea funcționa și în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. „Acestea au mai multe șanse de a observa beneficiile”, spune Dr. Arcerio. (Mediafax)

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …