Friday , September 22 2023

Pământul, lovit de cea mai puternică FURTUNĂ SOLARĂ din ultimii 10 ani

furtuna solara

Fenomenul s-a declanşat în weekend, când experţii americani au semnalat o puternică explozie de plasmă magnetică pe suprafaţa soarelui. Aceasta a fost urmată de cea mai puternică furtună solară din ultimii 10 ani.

Furtuna solară a venit însoţită de aurora, luminile de pe cerul nopţii care fascinează milioane de oameni. De altfel, astronautul american Scott Kelly, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a publicat o imagine impresionantă.

furtuna solara1Aurorele sunt provocate de modul în care furtuna solară interacţionează cu primele straturi ale atmosferei. Culoarea roşie, de exemplu, apare doar în cazul unei activităţi solare extrem de intense şi poate fi surprinsă doar în partea superioară a atmosferei.

Furtunile solare pot perturba comunicaţiile, sistemele de navigaţie şi alte sisteme similare care depind de undele radio. Până acum însă, nu există informaţii privind eventuale pagube, iar asta pentru că sistemele actuale sunt concepute astfel încât să facă faţă fluctuaţiilor. Potrivit NASA, fenomenul, în plină desfăşurare, va dura până mâine.

 

 

Vezi si

ChatGPT a pus diagnostice corecte în medicina de urgență: „La fel de bine ca medicii”

În medicina de urgenţă chatbot-ul de inteligenţă artificială ChatGPT a pus diagnostice cel puţin la …