Friday , July 1 2022

Omul, uzina biologica: ne vom creste singuri, in organism, celule care sa ne repare

cercetare

Organele deteriorate si bolnave ar putea fi regenerate chiar in interiorul organismelor pacientilor vii, arata o recenta descoperire a oamenilor de stiinta.

Cercetatorii au reprogramat pentru prima oara cu succes celulele adulte intr-un animal viu, creand celule stem care au capacitatea de a se dezvolta in orice tesut din organism.

Pana acum, aceste celule stem, denumite celule stem induse pluripotente, au fost create numai in conditii de laborator, dupa ce erau prelevate de la animale, informeaza The Telegraph.

Savantii de la National Spaniol Cancer Research Centre din Madrid – Spania, au reusit sa produca asemenea celule in organele unor soareci vii. Ei au descoperit ca acestea ar putea reprograma celulele adulte din rinichi, stomac, intestin si pancreas, prin intermediul a ceea ce ei numesc “un cocteil de factori de reprogramare”.

Se naste astfel speranta ca organele deteriorate ale pacientilor pot fi reparate prin reprogramarea unora dintre propriile lor celule adulte si apoi incurajarea acestora de a genera tesut nou.

Dr. Manuel Serrano, care a condus cercetarea, a declarat ca e nevoie de cel putin cinci ani inainte ca primele teste clinice pentru a reprograma celulele adulte sa fie efectuate pe oameni.

El a declarat: “Principala surpriza a muncii noastre este faptul ca este posibil dsa generam celule stem pluripotente direct in tesutul din organismele vii. In principal, speram ca ar putea ajuta la repararea oricarui fel de daune produse la inima, creier sau ficat”.

Ramane de vazut cum se poate face aceasta reprogramare a celulelor fara a aparea tumori.

ziare.com

Vezi si

Comisia Europeană vrea să interzică aromele pentru țigările electronice

Comisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea vânzării aromelor pentru țigările electronice în toate țările membre …