Friday , March 29 2024

OMS avertizează: “Nu folosiți înlocuitori de zahăr dacă încercați să slăbiți”

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că o analiză sistematică a dovezilor disponibile sugerează că utilizarea îndulcitorilor “nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”.

“Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung. Am observat o ușoară reducere a greutății corporale pe termen scurt, dar aceasta nu va fi susținută”, a declarat Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.

Ghidul se aplică tuturor persoanelor, cu excepția celor cu diabet preexistent, a spus Branca. De ce? Pur și simplu pentru că niciunul dintre studiile din revizuire nu a inclus persoane cu diabet și nu s-a putut face o evaluare, a spus el.

Revizuirea a indicat, de asemenea, că ar putea exista “potențiale efecte nedorite” în urma utilizării pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr, cum ar fi un risc ușor crescut de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, “această recomandare nu este menită să comenteze siguranța consumului”, a spus Branca. “Ceea ce spune această recomandare este că, dacă suntem în căutarea unei reduceri a obezității, a controlului greutății sau a riscului de boli netransmisibile, este ceva ce, din păcate, știința nu a putut demonstra”, a spus el. “Nu va produce efectele pozitive asupra sănătății pe care unii oameni le-ar putea căuta”.

Îndulcitorii sunt utilizați pe scară largă ca ingredient în alimentele și băuturile preambalate și sunt, de asemenea, uneori adăugați în alimente și băuturi direct de către consumatori. OMS a emis îndrumări privind consumul de zahăr în 2015, recomandând ca adulții și copiii să își reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie. În urma acestei recomandări, interesul pentru alternativele la zahăr s-a intensificat, se arată în analiză.

“Acest nou ghid se bazează pe o evaluare minuțioasă a celor mai recente literaturi științifice și subliniază faptul că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține o pierdere în greutate prin reducerea aportului de energie din alimentație”, a declarat cercetătorul în domeniul nutriției Ian Johnson, cercetător emerit la Quadram Institute Bioscience, fostul Institute of Food Research, din Norwich, Regatul Unit.

“Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie interpretat ca o indicație că aportul de zahăr nu are nicio relevanță pentru controlul greutății”, a declarat Johnson într-un comunicat.

În schimb, ar trebui să se reducă utilizarea băuturilor îndulcite cu zahăr și să se încerce să se folosească “fructe crude sau ușor procesate ca sursă de dulceață”, a adăugat Johnson.

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …