Tuesday , June 25 2024

Oboseala mentală, un flagel modern tot mai răspândit

Conform unor studii recente, oboseala mentală devine o problemă majoră în rândul francezilor, afectându-le viața personală și profesională. 45% dintre francezi recunosc că sunt descurajați să iasă în oraș din cauza unui sentiment profund de lene și epuizare nervoasă.

La locul de muncă, procentul este și mai îngrijorător. 81% dintre angajați se plâng de un nivel ridicat de oboseală mentală, cauzat de cerințele și presiunile excesive la serviciu.

Departe de a fi un simplu disconfort trecător, oboseala mentală poate duce la epuizare și chiar depresie, dacă este neglijată.

Primele semne de alarmă sunt dificil de ignorat: o permanentă stare de oboseală chiar și după perioade de odihnă, probleme de concentrare, lipsă de chef și apetit, tulburări de somn sau hipersensibilitate. Specialiștii avertizează că aceste simptome nu trebuie luate la ușor.

secretarasite

La originea oboselii nervoase pot sta numeroși factori: un șoc emoțional puternic, o schimbare bruscă a stilului de viață, conflicte familiale sau profesionale, dar și trăsături de caracter precum perfecționismul sau empatia excesivă.

După cum explică site-ul național francez al asigurărilor de sănătate Ameli, oboseala nervoasă poate fi uneori precursorul unei boli cronice, cum ar fi fibromialgia sau bolile neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă).

Pentru a ține sub control acest flagel modern, medicii recomandă un stil de viață sănătos: o dietă echilibrată, exerciții fizice, activități recreative și tehnici de relaxare precum yoga sau meditația. Alimente precum citricele, fructele uscate, peștele gras și spirulina acționează ca adevărate stimulente.

La locul de muncă, este esențială găsirea de soluții împreună cu angajatorul pentru a reduce stresul și sarcina mentală excesivă. Pentru Isabelle Métinier, psiholog și autoare a cărții “Et si c’était la fatigue mentale?”, este esențial să renunți la a mai încerca să faci totul. (Mediafax)

Vezi si

Fitness și alimentație

Majoritatea persoanelor în ziua de astăzi practică exercițiile fizice pentru a se păstra în formă …