Wednesday , February 8 2023

Obezitatea și riscul de cancer

Traversam o perioada dificila din punct de vedere medical, in care cu toții luptăm pentru a învinge aceasta pandemie prin limitarea răspândirii noului tip de coronavirus. Totuși, să nu uităm că pe lângă pacienții diagnosticați cu COVID-19, mai sunt si alte categorii de bolnavi care au nevoie de tratament corespunzător și îngrijire corectă.

În țările și în grupurile socio-economice în care predomină „dietele de tip occidental”, termen ce denumește acele regimuri alimentare caracterizate prin aportul excesiv de grăsimi, zahăr și carne roșie și consumul redus de fibre, fructe și legume, s-a constatat o adevărată „epidemie” de cancere; printre acestea, cele ale aparatului digestiv se disting cu deosebire. În țările „cu risc crescut”, cum sunt Statele Unite ale Americii, incidența cancerului este de până la de cinci ori mai mare decât în țările cu risc scăzut (ca Japonia), iar la persoanele care migrează din țările cu risc scăzut către cele cu risc crescut, riscul de apariție a cancerului crește substanțial în decurs de o singură generație. Se poate deduce de aici că în etiologia cancerului sunt implicați într-o măsură semnificativă și factori care țin de stilul de viață, inclusiv dieta; după cum se știe, aceasta își găsește în paralel conexiuni etiopatogenice cu dezvoltarea în timp a obezității, maladie în extindere epidemică în lumea modernă.

Încă din 1959, date publicate de companiile de asigurări americane au demonstrat creșterea mortalității la persoanele cu exces ponderal. Deși pe primul loc între cauzele de deces erau situate bolile cardiovasculare, neoplaziile – în parte dezvoltate în diferite puncte ale tubului digestiv –  își aduceau și ele o contribuție importantă la creșterea mortalității la acești indivizi. Companiile de asigurări americane au raportat un exces de mortalitate prin patologie malignă de 16%, respectiv 13%, la bărbații – respectiv femeile – care aveau un exces ponderal de peste 20% față de greutatea medie a populației. Ulterior, mai multe studii epidemiologice au confirmat aceste date. Dintre cancerele digestive, bărbații obezi prezintă mai frecvent cancer colo-rectal, în timp ce la femeile obeze se întâlnește mai des cancerul de veziculă biliară și căi biliare.

Mai multe studii au arătat că un consum excesiv de grăsimi și de proteine de origine animală favorizează apariția cancerului de colon, în timp de cancerul esofagian și cel hepatic se corelează negativ cu consumul alimentar menționat. Dimpotrivă, consumul de glucide complexe – și mai ales consumul de cereale – este invers corelat cu apariția neoplaziilor.

Dintre toate tipurile de cancer digestiv, cel de colon pare să fie cu precădere sensibil la factorii alimentari. Multe studii au demonstrat legătura strânsă dintre consumul alimentar de grăsimi și colesterol, pe de o parte, și cancerul de colon, pe de altă parte. Reducerea fibrelor vegetale din rația alimentară favorizează în egală măsură apariția cancerului de colon și are efect sinergic cu excesul de grăsimi alimentare. Studiile efectuate pe japonezii care au emigrat în SUA aduc argumente suplimentare în favoarea acestei afirmații. Cancerul de colon are o incidență redusă în Japonia; subiecții care au emigrat în SUA și care au consumat un regim alimentar de tip occidental, bogat în acizi grași saturați, au prezentat după câțiva ani aceeași frecvență a cancerului colonic ca și populația americană.

Având în vedere că obezitatea poate favoriza apariția și dezvoltarea cancerului, clinicianul trebuie să evalueze cu atenție pacienții obezi pentru a depista precoce o eventuală neoplazie. Se recomandă efectuarea periodică de ecografii și colonoscopii, iar la obezii cu reflux esofagian care nu răspund la tratamentul uzual se recomandă endoscopie. Din nefericire, diagnosticul precoce al cancerului este deseori dificil de stabilit, mai ales la obezi.

Rețineți:

  • obezitatea determină un risc crescut de dezvoltare a unor tumori maligne la nivelul tubului digestiv.
  • sunt citate ca fiind favorizate de excesul ponderal cancerele esofagian, colo-rectal, de veziculă biliară, hepatic și pancreatic.
  • apariția tumorilor digestive la obezi ar putea fi influențată de alimentație – în primul rând de consumul excesiv de grăsimi de origine animală.
  • excesul de țesut adipos, prin intermediul hormonilor secretați de celulele adipoase, determină modificări ale sistemelor endocrin și imun ce pot juca un rol în dezvoltarea neoplaziilor cu localizare digestivă.
  • există dovezi la om care să ateste faptul că scăderea ponderală reduce riscul carcinogen crescut al obezilor.

 Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …