Thursday , August 18 2022

Oamenii de ştiinţă au descoperit prima metodă sigură de vindecare a cancerului

Oamenii de ştiinţă se mândresc cu primul succes în tratarea cancerului. Aceştia au reuşit să determine celulele sanguine ale pacienţilor să “vâneze” celulele canceroase, scrie AP.

Testele au fost aplicate până în prezent doar în cazul a trei pacienţi, dar rezultatele au fost uimitoare: doi dintre aceştia s-au vindecat complet după un an de tratament, iar boala celui de-al treia s-a ameliorat vizibil.

Oamenii de ştiinţă se pregătesc deja să încerce aceeaşi tehnica de terapie genetică pentru alte tipuri de cancer.

“A funcţionat perfect. Am fost surprinşi cât de bine a mers. Acum trebuie să urmărim cât durează remisiunile”, a declarat Dr. Carl June, expert în terapia genetică de la Universitatea din Pennsylvania.

La experiment au participat trei bărbaţi cu cazuri foarte avansate de leucemie limfocitară cronică. Singura speranţă pentru aceştia era transplantul de măduva osoasă sau de celule stem, care nu funcţionează întotdeauna şi reprezintă un risc ridicat de deces.

Oamenii de ştiinţă au lucrat ani de zile pentru a găsi modalităţi pentru a creşte capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu cancerul. Încercările anterioare de a modifica genetic celulele T au avut un succes limitat pentru că celulele nu se reproduceau bine şi dispăreau repede.

Pentru teste, celulele T din sângele fiecărui pacient au fost modificate în laborator, apoi milioanele de celule le-au fost introduse acestora prin trei perfuzii.

Cercetătorii au descris experienţa unui bolnav de 64 de ani. Nu a fost nicio schimbare timp de două săptămâni, dar apoi a avut frisoane, greaţă şi febră. El şi ceilalţi doi pacienţi prezentau simptome care apar atunci când un număr mare de celule canceroase mor în acelaşi timp – un semn că terapia genetică funcţiona.

“A fost ca cea mai rea gripă din viaţa lor. Dar după aceea, s-a terminat. S-au vindecat”, a mai spus June.

Vezi si

Un studiu despre cauzele depresiei provoacă polemică

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de …