Saturday , November 26 2022

Oamenii au “stapanit” focul mai tarziu decat se credea

Ultimele cercetari arhelogice arata ca oamenii au reusit sa controleze focul mai tarziu decat se credea pana acum.

Dovezile lasate in urma de oamenii preistorici ce arata folosirea focului, precum fragmentele carbonizate de oase sau bucatile de carbune, nu demonstreaza ca acestia au fost cei care l-au aprins. Oamenii de stiinta avertizeaza ca este posibil ca predecesorii nostri sa fi reusit doar controlul focului iscat de un fulger, de exemplu.

Pentru a verifica validitatea acestei presupuneri, cercetatorii Paola Villa si Wil Roebroeks au reexaminat peste 100 de situri arheologice europene. Cei doi au cautat dovezi ale unor focuri controlate de catre oamenii preistorici, dorind sa le diferentieze de incendiile provocate de natura. Concluzia a fost ca cea mai veche vatra din Europa nu are o vechime mai mare de 300-400.000 de ani, contrazicand teoriile acceptate in mod curent de catre arheologi, conform carora oamenii ar fi controlat focul cu mult mai devreme.

Unii arheologi considera ca oamenii au controlat pentru prima data focul acum 1.6 milioane de ani. Richard Wrangham, de la Universitatea Harvard, sugereaza ca preistoricii au folosit focul inca de acum 1.9 milioane de ani, ajutand la prepararea mancarii si implicit la imbunatatirea digestiei. Astfel, acei oameni beneficiau de energie in plus, acest lucru ducand la cresterea creierului preistoricilor.

Chiar daca cei doi arheologi au inceput studiat doar siturile din Europa, ei sustin ca nici siturile de pe alte continente nu arata folosirea timpurie a focului. Un sit din Africa de Sud in care s-au gasit fragmente carbonizate de os vechi de 1.6 milioane de ani ar fi putut fi rezultatul unui foc iscat de natura de care oamenii au profitat, sustin oamenii de stiinta.

Echipa de arheologi considera ca Gesher Benot Ya’aqov, sit aflat pe teritoriul Israelului, ca ofera cele mai vechi dovezi concludente ale unui foc controlat de catre om. Vechimea acestui sit este de 780.000 de ani.

Concluzia cercetatorilor sugereaza ca oamenii preistorici au folosit incendiile produse
in mod natural, urmand mult mai tarziu sa fie capabili sa controleze focul, contrazicand astfel ipoteza lui Richard Wrangham. Acesta nu este convins de studiul arheologilor. El sustine ca aparitia gatitului a dus cu siguranta la cresterea dimensiunii creierului si la producerea unor efecte biologice considerabile asupra corpului omenesc, iar aceste schimbari nu se observa pe fosilele cu o vechime de 400.000 de ani. De aceea, specialistul de la Harvard continua sa creada ca oamenii au “stapanit” focul cu mult inaintea momentului propus de cei doi arheologi. (descopera.ro)

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …