Thursday , April 25 2024

O proteină care elimină fierul din organism, utilă în tratarea cancerului mamar

O proteină care elimină fierul din celulele organismului ar putea fi utilizată pentru încetinirea dezvoltării cancerului mamar, pentru pronosticarea şanselor de supravieţuire a pacientelor şi pentru tratarea acestei maladii, potrivit unui studiu publicat în SUA şi preluat de AFP.
Cercetătorii de la centrul medical din cadrul Universităţii din Wake Forest (Carolina de Nord) au descoperit că nivelul de proteină feroportină, care exportă fierul din celule în afara lor, este mai mic în tumorile sânului decât în alte ţesuturi.
Un deficit de feroportină are drept consecinţă o acumulare de fier, fapt care duce la creşterea tumorii, făcând-o, totodată, mai agresivă, a explicat Suzy Torti, profesor de biochimie la Universitatea din Wake Forest, unul dintre principalii autori ai studiului publicat în Science Translational Medicine.
Cercetătorii au adus nivelul de feroportină la limita normală în tumorile mamare umane implantate în şoareci şi au constatat că acestea se dezvoltau mai încet.
“Feroportina elimină fierul din celulă şi deci, odată reimplantată în celulă, proteina a eliminat factorul de stimulare a dezvoltării cancerului”, a explicat cercetătoarea, pentru care studiul sugerează că “feroportina are o influenţă care nu poate fi neglijată în ceea ce priveşte cancerul mamar”.
Acest lucru nu înseamnă că pacienţii trebuie să-şi modifice nivelul de fier din alimentaţie, avertizează cercetătoarea, subliniind că studiul a analizat doar comportamentul fierului din celule şi nu din regimul alimentar.
Cercetătorii au analizat şi dosarele medicale întocmite pentru 800 de femei bolnave de cancer mamar, pentru a determina dacă există o legătură între nivelul de feroportină şi evoluţia bolii pe termen lung.
Ei au descoperit că un nivel slab de feroportină este, cel mai adesea, semnul unei evoluţii negative pe termen lung şi că nivelul proteinei este mai scăzut mai ales în zonele în care cancerul este mai agresiv. Un nivel ridicat al proteinei indică, dimpotrivă, o şansă de supravieţuire de circa 90% pe termen lung.
“Utilizarea feroportinei ca marker al reglării fierului s-a dovedit a fi un instrument util în pronosticarea cancerului mamar şi ar putea contribui la stabilirea unui tratament mai eficace”, potrivit acestui studiu.
“Pe viitor, manipularea concentraţiei de feroportină sau de proteine care influenţează nivelul de feroportină s-ar putea dovedi un tratament eficace în cancerul mamar”, potrivit specialiştilor.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …