Thursday , April 25 2024

O pilulă eficientă împotriva cancerului ar putea fi comercializată peste câţiva ani

O pilulă eficientă împotriva cancerului, care speculează deficienţele din structura ADN-ului celulelor care cauzează această maladie, ar putea fi lansată pe piaţă peste câţiva ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Kings College London din Marea Britanie, relatează dailymail.co.uk.

Cercetătorii britanici de la Kings College London susţin că se află la o distanţă de doar câţiva ani de lansarea pe piaţă a primei pilule care va putea să distrugă cancerul, după ce au descoperit câteva deficienţe în structura ADN-ului celulelor care cauzează această maladie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o mutaţie, prezentă în anumite celule canceroase, care i-a condus la concluzia că aceste celule nu pot să îşi repare propria structură genetică “avariată”.

Cercetătorii britanici consideră că pot exploata acest “călcâi al lui Ahile”, folosind medicamente utilizate în cadrul terapiilor genice, administrate sub forma unor pilule sau injecţii, cu scopul de a ataca ADN-ul celulelor canceroase.

Descoperirea acestei incapacităţi a cancerului de a-şi repara propriile celule ar putea fi considerată o descoperire majoră a ştiinţei medicale, ce ar putea pune capăt tratamentelor dureroase folosite în zilele noastre, cum este cazul chimioterapiei.

Istoria acestei descoperiri medicale, efectuată de medicii de la Kings College London, coordonaţi de profesorul specialist în leucemie Ghulam Mufti, va fi prezentată în cadrul emisiunii de televiziune “Horizon”, ce va fi difuzată de postul BBC2.

Profesorul Mufti a declarat că medicii încearcă să producă deja o serie de medicamente noi, ţinând cont de clasificarea tipurilor de cancer în funcţie de activitatea lor genetică, nu de locul în care maladia se declanşează prima oară în organism.

În opinia sa, oamenii de ştiinţă se află astfel foarte aproape de descoperirea unui tratament pentru cancer, prin studierea ADN-ului celulelor tumorale.

Această metodă îşi are originea în urmă cu 10 ani, când oamenii de ştiinţă au alcătuit în premieră o “hartă” cu toate cele trei miliarde de “litere” care alcătuiesc secvenţa completă a genomului uman.

“Un lucru e sigur. După ce reuşita înregistrată de Human Genome Project, descoperirile făcute au fost absolut fenomenale. De aceea, sunt sigur că peste puţin timp, să zicem în deceniul următor, vom putea identifica tratamentul corect pentru fiecare tip de pacient. Pe măsură ce timpul va trece, pentru cele mai multe dintre tipurile de cancer va exista câte un tratament-ţintă”, a declarat profesorul britanic.

În prezent, cercetătorii de la Breakthrough Breast Cancer Research Centre din Londra testează deja un anumit medicament, care atacă celulele canceroase, speculând incapacitatea acestora de a-şi repara propria structură genetică avariată.

Noul medicament, care nu prezintă efecte secundare, inhibă capacitatea celulelor de a se repara şi regenera pe cale naturală atunci când apar anumite “defecte” în codul lor genetic.

Atunci când medicamentul este administrat în concentraţie mică, celulele sănătoase sunt suficient de puternice pentru a supravieţui tratamentului, în timp ce celulele canceroase ce nu îşi pot repara codul genetic sunt complet distruse.

Oamenii de ştiinţă de la Sanger Institute din Cambridgeshire, unul dintre centrele de top care au participat la Human Genome Project, folosesc computere ultraperformante pentru a identifica diferenţele dintre ADN-ul celulelor canceroase şi ADN-ul celulelor sănătoase ale aceluiaşi pacient.

Mike Stratton, directorul acestui institut, consideră că această metodă va putea conduce la obţinerea în curând nu doar a unor tratamente eficiente împotriva cancerului, ci şi a unor medicamente care vor putea preveni complet declanşarea bolii.

O metodă asemănătoare a fost utilizată pentru obţinerea unui medicament, aflat în etapa de testare, folosit în cadrul unor terapii genice împotriva fibrozei cistice.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …

One comment

  1. bucsoiu daniel-gabriel

    nu vad logica aparitiei unui medicament testat pe cobai( si chiar netestat, e un medicament pt o boala terminala, asa ca pot fii o gramada de oameni cobai din dorinta lor) abia la cativa ani dupa… sunt oameni a caror viata depinde de cateva luni, si care spera sa apuce acel medicament.e o prostie ca, daca e adevarat cum am citit pe net de companiile farmaceutice,cineva sa vrea sa-l intarzie! doar niste criminali ar vrea asta pt ca si eu au la randul lor prieteni sau rude care sufera, sau vor suferi de cancer.se pierde prin chimioterapie bani multi? e prostie ca la fel s-ar castiga din vanzarea medicamentelor care stopeaza cancerul. la fel ar fi.poate un om s-ar vindeca de un cancer si in intreaga lui viata, mai poate face alt tip de cancer, deci ii ia banii de 2 ori.e logica prosteasca ce vor companiile farmaceutice! in loc sa se maturizeze si sa gandeasca la profit in viitor, ei se gandesc la profitul momentan care e mult mai mic decat in timp, oricare ar fii suma de moment.