Alte stiri
Cancerul pancreatic ar putea fi depistat în stadiu incipient cu ajutorul unui instrument A.I.
acum 1 week
Cercetătorii americani au obţinut rezultate spectaculoase în lupta împotriva cancerului. Tratamentul cu celule modificate, testat de mai mulţi ani, s-a dovedit eficient în cazul unor forme severe sau chiar stadii terminale ale bolii, în special în cazurile de leucemie.
Cercetătorii de la un institut din Seattle, Statele Unite, au reuşit să modifice genetic celule umane, aşa numitele celule T, care luptă cu infecţiile. Acestea sunt prelevate din sângele pacientului, după care sunt modificate astfel încât să depisteze şi să distrugă aproape în întregime celulele canceroase. În laborator sunt crescute milioane de asemenea celule, care sunt introduse apoi în corpul pacientului.
„Revoluţionar este că am demonstrat că putem lua celule T de la pacient şi le putem reprograma astfel încât să depisteze cancerul. Eficienţa vine din faptul că, spre deosebire de chimioterapie, care distruge celulele canceroase în evoluţie, acum introducem în organism o “terapie vie”, care poate lupta cu forţe egale cu celulele canceroase,” explică Stanley Riddel, profesor Centrul de Cercetări Fred Hutchinson din Seattle, SUA.
Pentru introducerea în organism a celulelor modificate este nevoie de o singură intervenţie medicală. Testele cu acest “tratament viu” au arătat o eficienţă nemaiîntâlnită, spun specialiştii. De pildă, la nouă din 10 pacienţi cu forme severe de leucemie, simptomele bolii au dispărut complet. Experţii americani spun că în cazul acestor pacienţi niciun tratament încercat până acum nu a dat rezultate. Doctorul Stanley Riddel, care a condus cercetările de la Seattle, spune că toţi voluntarii testaţi mai aveau între două şi cinci luni de trăit. Tocmai de aceea rezultatele pot fi considerate o revoluţie în acest domeniu. Specialişii spun că au reuşit să obţină rezultate mai bune în tratarea leucemiei decât în cazul cancerului de prostată sau al celui mamar, care implică existenţa unor tumori.
Tags cancer rezultate severa terapie
Un studiu recent sugerează că o substanță bazată pe un acid gras care se găsește …