Friday , May 3 2024

O nouă pandemie își ascute colții în tăcere. Fenomenul climatic, tot mai greu de oprit

Un fenomen climatic care devine din ce în ce mai greu de oprit pregătește terenul pentru o bombă biologică la care oamenii de știință nu au nicio soluție.

Recunoscută deja ca fiind una dintre cele mai importante amenințări la adresa sănătății publice, încălzirea globală va face mai dificilă în viitor oprirea răspândirii superbacteriilor rezistente la medicamente, scrie CNBC, citat de Business Magazin.

Rezistența antimicrobiană (AMR), pe care Organizația Mondială a Sănătății a numit-o „pandemia tăcută”, este o criză de sănătate globală adesea trecută cu vederea și care se agravează pe zi ce trece.

Agenția de sănătate a Organizației Națiunilor Unite a declarat anterior că AMR este una dintre cele mai importante 10 amenințări globale la adresa sănătății umane și afirmă că aproximativ 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza agenților patogeni rezistenți la tratamentele și medicamentele existente.

Potrivit OMS, această cifră este pe cale să „crească dramatic” dacă nu se iau măsuri urgente, ceea ce va duce la creșterea costurilor privind sănătatea publică, economice și sociale și va împinge tot mai multe persoane în sărăcie, în special în țările cu venituri mici.

Antimicrobienele, care includ antibioticele și antiviralele care salvează vieți, sunt medicamente utilizate pentru a preveni și trata infecțiile la oameni și animale. Cu toate acestea, se știe că utilizarea excesivă și abuzivă a acestora este principalul motor al creșterii rezistenței pe care o manifeestă superbacteriile.

ARM apare atunci când microorganisme precum bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții dezvoltă capacitatea de a persista sau chiar de a se dezvolta în ciuda prezenței medicamentelor concepute pentru a le distruge.

Robb Butler, director al diviziei de boli transmisibile, mediu și sănătate din cadrul OMS Europa, a descris RAM ca fiind „o provocare extrem de presantă pentru sănătatea mondială”.

„Este o povară uriașă pentru sănătate pentru care numai statele UE achită 1,5 miliarde de euro pe an, acestea fiind costuri privind sănătatea, care afectează și productivitatea. Așadar vorbim de o provocare fenomenală”.

Butler a declarat că speră că viitoarea conferință COP28 privind clima, care va avea loc în Emiratele Arabe Unite, ar putea oferi o platformă pentru ca factorii de decizie politică internaționali să înceapă să recunoască asocierea dintre criza climatică și RAM. Emiratele Arabe Unite vor găzdui summitul anual al ONU pe tema climei din 30 noiembrie până în 12 decembrie.

„Problema este că, bineînțeles, antibioticele sau antimicrobienele, nu sunt atât de atractive pentru ca industria să le dezvolte. Sunt costisitoare, prezintă un risc ridicat – și nu am văzut în ultimii 20 de ani medicamente antimicrobiene dezvoltate cu suficiente caracteristici unice pentru a eluda rezistența pe care au dezvoltat-o bacteriile”, a mai spus Butler.

Thomas Schinecker, directorul executiv al companiei farmaceutice elvețiene Roche, a declarat luna trecută că factorii de decizie politică riscă să nu învețe lecțiile necesare din pandemia de coronavirus – adăugând că acest lucru ar putea avea ramificații grave pentru criza de sănătate legată de ARM.

„Nu cred că am învățat lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm din ultima pandemie și nu cred că suntem mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”, a declarat Schinecker. (Mediafax)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …