Sunday , December 4 2022

O “loţiune pentru îngrijirea epidermei”, retrasă din magazine

piele

Protecţia Consumatorilor Cluj a descoperit alcool metilic în componenţa unui produs de îngrijire a pielii. “Problemele majore care sunt confirmate de rezultatul analizei sunt faptul că produsul nu avea inscripționat pe etichetă substanțele componente și faptul că niciun produs cosmetic comercializat nu trebuie sa conțină alcool metilic”, spun autorităţile.

“Instituţia noastră a fost sesizată despre existenţa în reţeaua de comercializare a produsului Alcofarm – loţiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic – care, potrivit buletinului de analiză, conţine alcool metilic, componentă nemenţionată pe eticheta produsului. Astfel, în baza buletinului de analiză efectuat de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, produsul este considerat a fi neconform, motiv pentru care se dispune retragerea de la comercializare a loturilor nr 234/01.07.2011 si 235/02.07.2011. Mai mult, în cazul identificării unor alte loturi, se va proceda la prelevarea de probe şi analizarea acestora în Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, respectiv pentru proprietatile organoleptice şi parametrii fizico-chimici”, au precizat reprezentanţii Protecţiei Consumatorului Cluj, scrie monitoruldecj.ro.

Analizele DSP Cluj au confirmat faptul că în Alcofarm se găsea o concentrație a alcoolului metilic de peste 60.000 grame/hectolitru, în condiţiile în care, potrivit normelor în vigoare, această substanță nu ar trebui să fie prezentă deloc în compoziția unui produs utilizat în cosmetică.

“Problemele majore care sunt confirmate de rezultatul analizei sunt faptul că produsul nu avea inscripționat pe etichetă substanțele componente și faptul că niciun produs cosmetic comercializat nu trebuie sa conțină alcool metilic”, se precizează într-o informare transmisă miercuri de OPC Cluj.

DSP Bihor a informat Ministerul Sănătăţii despre rezultatele analizelor şi a dispus efectuarea unor controale mixte în colaborare cu inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, la agenţi economici, depozite, distribuitori sau unităţi de desfacere. Totodată, şi alte direcţii de sănătate publică au fost informate, pentru a retrage de pe piaţă aceste produse, deoarece pun în pericol sănătatea oamenilor, scrie ebihoreanul.ro .

Anul acesta mai multe persoane au decedat din cauza intoxicărilor cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive. De la începutul anului şi până în prezent, 19 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte două vederea şi funcţiile renale din cauza consumului de asemenea combinaţii de alcool metilic, arăta o statistică din luna aprilie.

“Ceea ce e îngrijorător este că toate cazurile s-au înregistrat în urma unor consumuri colective, iar persoanele care s-au intoxicat sunt din tot judeţul, ceea ce înseamnă că ne aflăm în faţa unui obicei de consum tot mai răspândit”, declara, la acea vreme, dr. Zoia Bitea, director adjunct la DSP.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …