Thursday , July 18 2024

O formă neobişnuită de cancer, asociată cu un anumit tip de implant

implant

Limfomul anaplastic cu celule mari este o formă rar întâlnită de cancer al sistemului imunitar. Un studiu recent arată că 90% dintre cazurile depistate recent au fost diagnosticate la femei care aveau un anumit tip de implant mamar – cu capsulă cu suprafaţa texturată.

Implanturile mamare sunt alcătuite dintr-o masă de gel siliconic sau ser fiziologic închisă într-un înveliş (capsulă) a cărui suprafaţă poate fi netedă sau mai aspră (texturată), scrie  descopera.ro.

Se considera că implanturile cu suprafaţă texturată sunt mai stabile şi asociate cu un risc mai mic de apariţie a aşa-numitei contracţii capsulare, ceea ce micşorează riscul apariţiei unor cicatrice inestetice la nivelul sânului. Însă un studiu recent sugerează că această suprafaţă texturată oferă un mediu bun de înmulţire pentru anumiţi germeni patogeni ce pot declanşa apariţia limfomului anaplastic cu celule mari (ALCL).

Majoritatea femeilor care au avut această boală s-au recuperat complet după intervenţia chirugicală; în unele cazuri a fost nevoie de radioterapie sau chimioterapie. Totuşi, se cunoaşte cel puţin un caz – în Marea Britanie – în care o pacientă a murit din cauza acestei maladiii.

Femeile care doresc operaţii de mărire a sânilor trebuie avertizate în privinţa acestui risc, înainte de a alege tipul de implant, spun specialiştii.

Citeşte mai mult pe descopera.ro.

Vezi si

IRO Iași: Implementarea modificărilor Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului va aglomera holurile spitalelor

Conducerea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi se aşteaptă la un aflux de pacienţi atât …