Tuesday , May 7 2024

 O echipă multidisciplinară de la Spitalul Județean a făcut prima intervenție chirurgicală folosind tehnica ganglionului santinelă-marcat radiologic

Săptămâna trecută, la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin participarea unei echipe multidisciplinare (Chirurgie plastică doctorul Mircea-Dinu Bordiniuc, Anatomie patologica doctorul Adelina Șerban, Oncologie doctorul Dana-Elena Semen, ATI doctorul Alina Buciu și doctorul Dănuț Bărbunc și Medicină nucleară doctorul Mihai Guțu și colectivul Laboratorului de Medicină nucleară) a avut loc prima intervenție chirurgicală cu ajutorul tehnicii ”ganglionului santinelă – marcat radioactiv”.

”În principiu, tehnica presupune localizarea cu exactitate a primului/primilor ganglioni care sunt în legătură cu tumora și realizarea unei excizii țintite doar a acestora. Examinarea anatomo-patologică ulterioară este cea care va decide extinderea limfadenectomiei într-un timp ulterior, în cazul unei confirmări tumorale a acestui prim ganglion denumit ganglion santinelă sau renunțarea la  efectuarea acestei  intervenții, în cazul infirmării infiltrării tumorale a ganglionului santinelă. Intra operator cu ajutorul unui detector de radiații gamma – se identifică ganglionul care va fi scos pentru examinarea anatomo-patologică. Astfel pacientul este scutit de o intervenție chirurgicală mai laborioasă cu o morbiditate ridicată”, a explicat, pe Facebook, medicul Mircea-Dinu Bordiniuc.

Tehnica marcării radioizotopice este o tehnică inclusă în protocoale  internaționale de evaluare pre și post chirurgicală în cancerul de sân, cancerul cutanat (inclusiv  melanomul malign), cancerul de col uterin sau  cancerele genitale.

Un plus major îl aduce confirmarea localizării foarte exacte (3D) cu ajutorul imagisticii hibride SPECT/CT –  disponibilă de puțin timp și în cadrul Spitalului Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, la nou înființatul Laborator de Medicină Nucleară, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Pacientul în vârstă de doar 53 de ani prezenta un carcinom scuamos de buză inferioară. Rezultatul anatomo-patologic de la prima intervenție a relevat că una din marginile de rezecție nu erau in limite oncologice, așadar s-a luat decizia de  intervenție suplimentară pentru a asigura excizia în limite oncologice și cu această ocazie am efectuat și evaluarea ganglionului santinelă.

”La realizarea intervenției chirurgicale au participat și câțiva dintre studenții la medicină care efectuează stagiul de practică în cadrul Spitalului Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava (Maria Petric, Cozmin-Ioan Crap, Ioana Marchitan). Întreg colectivul compartimentului de Chirurgie plastică, dr. Mircea-Dinu Bordiniuc, dr. Clara Ibănescu, dr. Ovidiu Rusu, încercăm să implicăm în toate etapele activității noastre elevii la școlile postliceale sanitare și studenții la facultățile de medicină din țară care ne acordă încrederea lor și aleg să efectueze stagiile sub îndrumarea noastră, pentru a asigura un învățământ medical de calitate. Cu aceeași seriozitate tratăm și pacienții care ne acordă încredere și aleg Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru tratament”, a completat medicul Mircea-Dinu Bordiniuc. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Individ băgat în arest după ce, băut bine, a furat un excavator și s-a plimbat prin Dornișoara

Duminică, în jurul orei 13:35, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată  prin  112 de …