Wednesday , March 29 2023

O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte în lume

.

Creşterea numărului de călătorii pe distanţe lungi a contribuit la împrăştierea unei bacterii rezistente la antibiotice, care până acum a fost depistată doar la pacienţii din India, Bangladesh şi Pakistan, potrivit unui articol publicat în ‘The Lancet’, transmite marţi Efe.
Responsabilă pentru acest lucru este gena NDM-1 (New Delhi metallo-b-lactamase 1), pe care o conţin aceste enterobacteriacee, un grup de bacterii imune la antibiotice.
Gena a fost descoperită recent la pacienţii britanici, ca urmare a împrăştierii sale în lume din cauza călătoriilor internaţionale, fapt care a sporit îngrijorarea cu privire la sosirea unei noi ere în care antibioticele îşi pierd eficacitatea.
Gena NDM-1 a fost depistată prima dată în anul 2009 la un occidental, un pacient suedez bolnav de pneumonie, care în prima fază a fost tratat într-un spital din India.
După ce a fost supus mai multor tratamente cu antibiotice care nu au dat niciun rezultat, inclusiv cu antibiotice de tip carbapenem – folosite doar în infecţiile provocate de bacterii multirezistente -, o echipă de la Universitatea Cardiff (Ţara Galilor), condusă de Timothy Walsh, a descoperit gena menţionată la acest pacient.
Echipa a descoperit, totodată, că gena NDM-1 se găseşte în plasmida bacteriilor, care sunt structuri de ADN care pot fi uşor copiate şi transferate altor bacterii, fapt care arată o capacitate potenţial alarmantă de diversificare a genei între diferitele populaţii de bacterii. (Agerpres)

Vezi si

Aproape una din cinci persoane suferă de misofonie

Sunetele puternice de mestecat, mirosit, sorbit şi chiar respirat sunt intolerabile pentru aproape una din …

One comment

  1. iar au scapat astia esecurile cercetarilor din cotet?