Tuesday , July 23 2024

O analiză de sânge ar putea prezice boala Parkinson cu 7 ani înainte de apariția primelor simptome

O simplă analiză de sânge ar putea prezice boala Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor, un „pas major înainte” în diagnosticarea acestei afecțiuni, relatează miercuri DPA/PA Media. Predicția și diagnosticarea timpurie ar putea ajuta, în opinia cercetătorilor, la găsirea unor tratamente care ar putea încetini sau stopa boala Parkinson.

Analize

Testul utilizează inteligența artificială (AI) pentru a prezice boala, care este cauzată de moartea celulelor nervoase din zona creierului care controlează mișcările.

Atunci când aceste celule nervoase mor sau sunt afectate, își pierd capacitatea de a crea o substanță chimică numită dopamină.

Persoanele diagnosticate cu boala Parkinson sunt tratate în prezent cu dopamină prin terapie de substituție, însă după ce au dezvoltat deja simptome, cum ar fi tremurături sau lentoare a mișcărilor.

Un diagnostic și un tratament precoce ar contribui la protejarea celulelor cerebrale producătoare de dopamină.

„Prin determinarea a opt proteine din sânge putem identifica potențiali pacienți cu Parkinson cu câțiva ani înainte (de apariția simptomelor, n.r.). Acest lucru înseamnă că terapiile medicamentoase ar putea fi administrate într-un stadiu mai timpuriu, ceea ce ar putea încetini progresia bolii sau sau chiar să prevină apariția ei”, a declarat dr. Michael Bartl de la Centrul Medical Universitar din Goettingen și de la Paracelsus-Elena-Klinik Kassel, Germania, co-autor principal al studiului, alături de dr. Jenny Hallqvist, UCL Queen Square Institute of Neurology din Londra.

Profesorul David Dexter, director de cercetare în cadrul organizației Parkinson’s UK, a declarat: „Această cercetare, cofinanțată de Parkinson’s UK, reprezintă un pas important important în căutarea unei soluții definitive și ușor de utilizat de către pacienți pentru diagnosticarea bolii Parkinson.

„Găsirea unor markeri biologici care pot fi identificați și măsurați în sânge este mult mai puțin invazivă comparativ cu o puncție lombară, care este utilizată din ce în ce mai mult în cercetarea clinică”, a precizat David Dexter.

Studiul a constatat că atunci când o ramură a AI numită învățare automată a analizat un grup de opt markeri biologici din sânge, ale căror concentrații sunt modificate la pacienții cu Parkinson, ar putea oferi un diagnostic cu o precizie de 100%.

Autorul principal al cercetării, profesorul Kevin Mills, de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, a declarat: „Pe măsură ce noi terapii devin disponibile pentru tratarea bolii Parkinson, trebuie să diagnosticăm pacienții înainte ca aceștia să dezvolte simptomele. Nu ne putem regenera celulele cerebrale, de aceea trebuie să le protejăm pe cele pe care le avem”.

Cu o finanțare suficientă, se speră că testul va fi utilizat în sistemul sanitar din Regatul Unit în doi ani, a adăugat Mills.

La studiu au participat 72 de pacienți cu o tulburare de comportament din timpul somnului asociată cu mișcarea rapidă o ochilor (iRBD) deoarece se știe că aproximativ 75-80% dintre aceste persoane vor dezvolta o sinucleopatie – un tip de tulburare cerebrală cauzată de acumularea anormală a unei proteine numite alfa-sinucleină în celulele creierului – asociată cu boala Parkinson.

Pacienții au fost monitorizați timp de zece ani și, potrivit cercetătorilor, predicțiile AI s-au dovedit până în prezent corecte, echipa reușind să prezică în mod corect că 16 pacienți vor dezvolta boala Parkinson și reușind să facă acest lucru cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Potrivit Parkinson’s UK, aproximativ una din 37 persoane care trăiesc în prezent în Marea Britanie va ajunge să fie diagnosticată cu boala Parkinson.

Cercetarea, care a fost finanțată printr-o bursă UE Orizont 2020, Parkinson’s UK, National Institute for Health and Care Research susținut de Biomedical Research Centre și Fundația Szeben-Peto, a fost publicat în jurnalul științific Nature Communications.  (Agerpres.)

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …