Thursday , August 18 2022

Nutriția pe internet

Nutriția este un domeniu care a ajuns „la modă” din numeroase motive, unul din ele fiind epidemia globală de boli de nutriție, în primul rând obezitatea și diabetul zaharat tip 2. Chiar și în rândul persoanelor care nu au aceste afecțiuni, o mare parte a populației este nemulțumită de propriul aspect. În al doilea rând, ne confruntăm cu o „epidemie” de alimente de proastă calitate. În al treilea rând, stilul de viață modern implică elemente predispozante pentru aceste afecțiuni: sedentarismul, stresul, orarul de somn inadecvat, tehnologia. Practic, o mulțime de elemente converg la răspândirea atât a problemelor de greutate, cât și a nemulțumirii legate de propria greutate. Consecința directă este că, în astfel de contexte, apar și foarte mulți „furnizori de soluții” care au o populație largă de potențiali clienți și o agendă clară (clickuri, vizualizări, vânzări etc.). Iar al patrulea element, cel care le agravează pe toate celelalte, este circulația facilă a informației.

Internetul abundă de informație proastă și, din păcate, și de persoane receptive la astfel de informații. În acest sens sunt foarte multe metode de a slăbi care funcționează pe termen scurt. Multe persoane pot mânca doar carne și brânză două săptămâni și vor slăbi cu siguranță sau pot mânca o zi lactate și o zi fructe sau pot face multe alte „diete” de pe Internet și pot slăbi cu ele. Din păcate, aceste diete nu au elementul cel mai important: durabilitatea și siguranța, iar ce se întâmplă după dietă este, în cele mai multe cazuri, un surplus de kilograme față de cele de la care s-a pornit și o mare dezamăgire, ba chiar învinovățirea că „nu a mai existat voința de a continua dieta” (în realitate explicația constă în fenomenele de apărare a organismului față de agresiunea constituită de dieta în sine, cel mai cunoscut fiind scăderea metabolismului bazal în scopul de a conserva resursele și a asigura supraviețuirea – ceea ce înseamnă că slăbitul se oprește). Alături de acestea există, desigur, numeroase riscuri medicale ale dietelor, printre care: căderea părului, constipația, anemia, tulburările de ciclu menstrual, tulburările de ritm cardiac, leșinurile (lipotimiile), litiaza biliară etc.

Americanii cheltuie miliarde pe produse de sănătate și diete în fiecare an. De la cărți și planuri de diete până la alimente și DVD-uri, noi consumăm tot. Este firesc să fim atrași de orice cale care ne promite rezultate mari cu puțin efort, însă nu se rezumă totul aici. Persoanele care se consideră a fi raționale sunt adesea păcălite de jumătățile de adevăruri și de declarațiile de marketing făcute în numele științei. Aici înflorește industria dietelor. Profitând de dorința publicului de a primi informații practice, așa-numiții experți ne vând orice, de la storcătoare de fructe la suplimente, convingându-ne mereu că ar trebui să trăim pentru totdeauna mulțumită sfaturilor lor. Nu ar trebui să funcționeze, dar funcționează. Un efect secundar la fel de răspândit și foarte puțin cunoscut este faptul că, prin orice dietă proastă, o persoana își scade șansele pe termen lung de a mai avea o greutate bună. Practic, după orice eșec al unei diete proaste (oricare ar fi ea: regim disociat, înfometare, regim fără carbohidrați nesupravegheat medical etc.) șansele ca o următoare dietă să funcționeze sunt tot mai mici. Există persoane care nu mai reușesc să slăbească orice ar face din ce scrie pe Internet tocmai pentru că au antecedente de diete proaste. Din păcate acestea constituie majoritatea cazurilor care ajung la specialist. Tot din păcate există această memorie pe termen lung a organismului care face ca orice dietă proastă să se plătească mai târziu.

Pentru a ieși din generalizările care, întotdeauna, cuprind și nedreptăți, trebuie spus că există și părți din nutriția comercială de pe Internet care sunt de lăudat, atunci când promovează idei corecte din punct de vedere medical, și când nu își asumă competențe peste nivelul de calificare al persoanelor implicate. Când însă este vorba despre boli (în mod special obezitate), demersul trebuie să fie întotdeauna dirijat de un medic, de preferat un medic specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, pentru că obezitatea și celelalte boli nutriționale implică și alte probleme medicale decât strict consumul de alimente. Acestor probleme (profil metabolic, hormonal, afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat etc.) nu le poate face față un „nutriționist” care se ocupă doar cu diete, și care s-ar putea numi cel mult „dietetician”. Pentru a concluziona, bolile trebuie tratate de medic. În schimb, în absența bolilor, orice inițiative legate de promovarea alimentației și stilului de viață sănătos sunt de apreciat și încurajat, în limitele în care, în primul rând, nu dăunează sănătății.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector Universitar

Vezi si

Un studiu despre cauzele depresiei provoacă polemică

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de …