Sunday , December 4 2022

Nu suntem singuri: Prima dovadă a existenţei “multiversului”

harta universului, realizata de telescopul Planck

Cercetătorii au descoperit prima dovadă a existenţei altor universuri. Cosmologii care au studiat o hartă a universului, realizată din informaţiile oferite de telescopul spaţial Plank, au ajuns la concluzia că arata anomalii ce pot fi cauzate doar de atracţia gravitaţională a altor universuri.

Harta arată radiaţia rezultată în urma Big Bang în urmă cu 13,8 miliarde de ani, care este încă detectabilă în univers – cunoscută drept radiaţia cosmică de fond.

Cercetătorii credeau că aceasta ar fi fost distribuită uniform, dar harta arată o concentraţia mai mare în jumătatea sudică a ei şi un “punct rece” care nu poate fi explicat prin legile fizicii actuale.

Laura Mersini-Houghton, fizician teoretician la Universitatea North Carolina de la Chapel Hill şi Richard Holman, profesor la Universitatea Carnegie Mellon, spuneau încă din 2005 că există anomalii ale radiaţiei cosmice de fond, cauzate de forţa de atracţie a altor universuri.

Acum, după ce a studiat informaţiile strânse de telescopul Planck, dr. Mersini-Houghton crede că teoria sa a fost dovedită. Acest lucru ar putea însemna că în afara universului nostru se află un număr necunoscut de alte universuri.

“Aceste anomalii sunt cauzate de alte universuri care trag de universul nostru, după ce s-a format în timpul Big Bangului. Sunt primele dovezi concrete ale existenţe altor universuri”, a declarat fizicianul.

În timp ce unii cercetători rămân sceptici în legătura cu teoria altor universuri, aceste descoperiri ar putea fi un pas către schimbarea perspectivei.

“Întrucât precizia hărţii realizate de Plank este atât de mare, a dezvăluit nişte caracteristici neexplicate, care ar avea nevoie de noi legi ale fizicii pentru a fi înţelese”, a declarat şi Agenţia Spaţială Europeană, care a dezvoltat telescopul Planck.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …