Saturday , April 20 2024

Noua senzație care a uimit medicii. Efectul spectaculos al turmericului asupra organismului

Fara indoiala, turmericul (curcuma) cunoscut si sub numele de sofran indian este unul dintre cele mai importante condimente cunoscute avand proprietati terapeutice extrem de puternice. Compusii care ii dau valoare se numesc curcuminoide, dintre care cel mai important este curcumina.

curcuma

Cu toate acestea, continutul turmericului in curcumina nu este mare – aproximativ 3% din greutate. Majoritatea studiilor efectuate pe aceasta planta folosesc extracte de turmeric care contin in special curcumina, cu doze ce depasesc de regula 1 gram pe zi.

Consumul regulat de turmeric vine cu o serie impresionanta de beneficii:

Imbunatatirea digestiei
Curcuma este excelenta in imbunatatirea digestiei, deoarece stimuleaza vezica biliara, reduce balonarea si gazele si poate ajuta, de asemenea, in tratarea inflamatiei intestinale. Cu toate acestea, retineti ca, in cazul unei boli a vezicii biliare, curcuma nu trebuie luata ca un supliment, deoarece poate agrava starea.

Cresterea capacitatii antioxidante a organismului
Procesele oxidative reprezinta unul dintre mecanismele imbatranii si al multor boli. Implica radicalii liberi care tind sa reactioneze cu substante organice importante, cum sunt acizii grasi, proteinele sau ADN-ul.

Principalul motiv pentru care antioxidantii sunt atat de benefici este acela ca protejeaza organismul de radicalii liberi. Curcumina este un antioxidant puternic care neutralizeaza radicalii liberi, ba, mai mult, imbunatateste activitatea enzimelor, antioxidantii proprii ai organismului.

Prevenirea si tratarea bolii Alzheimer
Acest condiment excelent imbunatateste starea generala de sanatate a creierului si previne sau incetineste progresia Alzheimerului prin procesul de indepartare a placii amiloide acumulate in creier.

Ameliorarea artritei
Curcuma actioneaza ca un puternic antiinflamator reducand durerea cauzata de artrita si alte probleme articulare. Multe studii au aratat ca curcumina poate ajuta la tratarea simptomelor artritei si in unele cazuri este mai eficienta decat medicamentele antiinflamatorii.

Reducerea inflamatiilor
Pe termen lung, inflamatiile pot duce la boli care provoca daune mari si, in cele din urma, moartea.Curcumina poate inhiba multe molecule despre care se stie ca joaca un rol important in inflamatie.

Scaderea riscului bolilor de inima
Curcuma poate reduce colesterolul rau, previne coagularea sangelui si elimina placa din artere. Principalul beneficiu al curcuminei, cand vine vorba de bolile de inima, este imbunatatirea functiei endoteliului, care este mucoasa vaselor de sange. Este binecunoscut ca disfunctia endoteliala este un factor major ce duce la bolile de inima.

Reducerea riscului bolilor cerebrale
Procesul de multiplicare a neuronilor este legat de factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este un tip de hormon de crestere ce functioneaza in creier. Multe boli frecvente ale creierului au fost legate de nivelul scazut al acestui hormon. Printre acestea se afla depresia, schizofrenia si boala Alzheimer.

Pe de alta parte, mutatii ale receptorului sau au fost puse in evidenta la pacienti obezi, cu alterarea procesului de invatare si a memoriei.

Curcuma va ajuta sa mentineti acest hormon la un nivel inalt, ceea ce ajuta functia creierului, imbunatateste memoria si creste inteligenta.

Prevenirea si tratarea cancerului
Mai multe studii au aratat ca turmericul poate reduce dezvoltarea celulelor canceroase si inhiba cresterea tumorilor la animalele de laborator.

Inca nu a fost testat in mod corespunzator daca dozele mari de curcumina pot ajuta la tratarea cancerului la oameni. Totusi, exista unele dovezi ca pot ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, in special a cancerelor sistemului digestiv, precum cancerul colorectal.

Intr-un studiu efectuat pe 44 barbati cu leziuni la nivelul colonului, care uneori devin canceroase, 4 grame de curcumina pe zi timp de 30 de zile au redus numarul leziunilor cu 40%.

realitatea.net

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …