Thursday , April 18 2024

Noi posibilități de tratament pentru diabetul zaharat

România se numără printre țările din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, după Turcia, Spania, Portugalia. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat în premieră în România – studiul PREDATORR, potrivit căruia aproape două milioane de români suferă în acest moment de diabet zaharat, ceea ce reprezintă 11,6% din numărul locuitorilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 ani. Din păcate, dintre aceștia doar 70% își ridică o rețetă gratuită, ceea ce înseamnă că numărul pacienților tratați ajunge la 700.000.

Tractul gastrointestinal are un rol crucial în controlul homeostaziei energetice, prin funcția sa în digestia, absorbția și asimilarea nutrienților. În plus, semnalele pornite de la tractul digestiv sunt reglatori importanți ai motilității intestinale și sațietății și au un rol de necontestat în reglarea greutății corporale. Homeostazia glicemică este profund influențată de celulele sistemului enteroendocrin (alcătuit din celule neurosecretoare, aflate în creier (celule secretoare de hormoni) și glande endocrine, care sunt activate de hormonii eliberați de celulele neurosecretoare din creier), prin acțiunea pe care o exercită acestea asupra organelor „ țintă” din periferie, inclusiv pancreasul endocrin. După ingestia alimentelor, digestia și absorbția nutrienților este urmată de creșterea secreției de peptide intestinale care acționează de la distanță asupra organelor țintă pentru a promova preluarea și stocarea eficientă a materialelor energetice. Una din funcțiile principale ale intestinului este de a efectua o digestie și absorbție eficientă a nutrienților. Numeroase astfel de semnale influențează motilitatea și secreția gastrointestinală. Capacitatea adițională de a limita dimensiunile unui prânz se manifestă și prin restricționarea ratei de substanțe nutritive. Alimentele ingerate determină apariția sațietății prin două efecte primare asupra tractului gastrointestinal: distensia gastrică și eliberarea peptidelor de la nivelul sistemului enteroendocrin. Mediatorii sațietății la nivel intestinal sunt peptidele intestinale – incretinele, care difuzează prin intermediul lichidelor interstițiale și activează fibrele nervoase și pătrund în fluxul sanguin acționând ca hormoni. Nivelul acestor hormoni intestinali crește brusc, după ingestia de alimente și scade rapid după masă, în special datorită eliminării lor renale și inactivării de către enzime specifice.

Cunoașterea acestor mecanisme extrem de sofisticate, prin care tractul gastrointestinal controlează balanța energetică, deschide noi posibilități de tratament pentru bolile metabolice. Cercetarea în domeniul biologiei moleculare oferă orizonturi noi pentru aplicarea rezultatelor în farmacologie, pentru obținerea medicamentelor ideale în tratamentul obezității și diabetului zaharat. O astfel de moleculă are aspect similar cu hormonal uman GLP-1, care are un rol cheie în metabolizarea glucozei din sânge, printr-o serie întreagă de mecanisme, inclusiv îmbunătățirea secreției de insulină, eliminarea producției anormale de glucoză în ficat, absorbția mai lentă a alimentelor în intestin și scăderea apetitului, ceea ce duce la un mai bun control al glicemiei și scădere în greutate, cu un risc mai mic de hipoglicemie.

Mai mult decât atât, vorbim astăzi despre inovație în acest domeniu pentru că vorbim despre un tratament al cărui mod de acțiune este revoluționar. Există o nouă clasă de medicamente, care acționează prin blocarea unei proteine din rinichi, numită co-transportator 2 de sodiu/glucoză (SGLT2). Aceasta este o proteină care absoarbe glucoza din urină transportând-o în circulația sanguină după ce sângele este filtrat în rinichi. Prin blocarea acțiunii acestei proteine (SGLT2), o cantitate mai mare de glucoză este eliminată prin urină, reducând astfel concentrațiile de glucoză din sânge. România se aliniază la terapiile antidiabetice moderne folosite deja în Europa. Avem astfel posibilitatea de a trata pacienții cu diabet zaharat de tip 2 conform noilor recomandări ale ghidurilor internaționale.

In concluzie, pacientul diabetic reprezintă o problema importantă de practică medicală. Trebuie să trateze boala, dar și să prevină sau să trateze complicațiile care apar ca urmare a acesteia. Aceste noi clase terapeutice înseamnă pentru pacientul cu diabet zaharat tip 2 obținerea cu mai mare ușurință a unor obiective de tratament.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …