Thursday , June 30 2022

Ne alegem prietenii in functie de gene

Legi prietenii cu cei cu care împarţi aceleaşi variaţii în gena DRD2 sau CY2A6, e rezultatul unui studiu făcut la Universitatea San Diego.

Explicaţia ştiinţifică a prieteniei, unul dintre cele mai cântate şi valorizate sentimente ale umanităţii, a fost publicată în revista “Procedeengs of the National Academy of Sciences”, după analizarea similitudinii genetice prezentate de un număr de 5.000 de voluntari care au luat parte la două studii genetice independente.

Echipa de cercetători a demonstrat că oamenii care sunt în relaţii de prietenie tind să aibă aceleaşi variaţii în gena DRD2 şi tot la prieteni se observă o mai mare diversitate a genei CYP2A6. DRD2 este responsabilă cu de sinteza receptorilor neurotransmiţătorului dopamină în creier, scrie Agerpres, în timp ce CYP2A6 e responsabilă pentru sinteza unei proteine ce asigură procesele de transport în celule. Ambele gene sunt asociate comportamentului social al oamenilor, gena CYP2A6 corespunde şi unei deschideri sociale mai mare, în timp ce DRD2 poate reflecta şi o tendinţă spre alcoolism a acestora.

Dar, nu întreaga comunitate a experţilor geneticieni a manifestat entuziasm în legătură cu aceste concluzii ale studiului, apreciindu-le ca ‘irelevante’, într-un articol publicat în revista Nature News, întrucât, afirmă neîncrezătorii, o analiză de această anvergură necesită mai multe date despre variaţiile în genele întregului genom uman şi nu doar în cazul a doar câteva.

Vezi si

Comisia Europeană vrea să interzică aromele pentru țigările electronice

Comisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea vânzării aromelor pentru țigările electronice în toate țările membre …