Wednesday , April 17 2024

NASA vrea să trimită oameni pe Marte cu un avion hipersonic

NASA vrea să pună la punct un hipersonic cu care să se poată călători pe Marte. Proiectul ar putea fi realizat pe baza unuia mai vechi, abandonat însă în 1993.

NASA vrea să depăşească faza rachetelor şi să construiască un avion spaţial hipersonic care să decoleze de pe Pământ şi să zboare direct pe Marte.

Rachetele sunt ineficiente atunci când vine vorba de un drum până pe Marte. Cea mai mare parte a energiei lor se consumă doar din cauza greutăţii combustibilului. În plus, nu este tocmai sigur să călătoreşti cu un avion ataşat unei rachete, deasupra unei explozii cu greu controlabile care are loc la lansare.

E clar, deci, că din punctul de vedere al celor de la NASA rachetele sunt aproape istorie. Aşa că au decis să aloce 15 milioane de euro în următorii trei ani pentru a construi un avion hipersonic cu care să se poată călători în spaţiu şi care să poată ajunge pe Marte.

Aparatul de zbor va trebui să reziste la temperaturi extreme şi şocuri atunci când va coborî prin atmosfera planetară. De asemenea, NASA vrea să fie uşor, sigur, eficient, uşor de reparat şi, cel mai important, ieftin. Suma alocată de NASA pentru dezvoltarea acestui proiect este, cu siguranţă, una mică, însă este un semnal că agenţia începe să pună bazele viitoarei tehnologii spaţiale, după ce în ultimele decenii a cam bătut pasul pe loc.

Un proiect asemănător ar fi trebuit să fie finalizat la sfârşitul anilor ’90 şi purta numele de X-30 NASP (National Aero-Space Plane). Deşi Ronald Reagan promisese că un asemenea aparat de zbor hipersonic va fi funcţional până la sfârşitul anilor ’90, proiectul a fost abandonat în 1993, din cauza tăierilor de buget. (realitatea.net)

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …