Saturday , June 22 2024

NASA lansează o misiune pentru studierea Soarelui de la mică distanţă

NASA va trimite in atmosfera Soarelui o sonda de marimea unui automobil

NASA a anunţat că va lansa, până în 2018, o nouă misiune vizând studierea Soarelui de la mică distanţă, graţie unei sonde de mărimea unui automobil – Solar Probe Plus, informează AFP.

Solar Probe Plus se va îndrepta spre atmosfera Soarelui, la circa 6,4 milioane de kilometri de suprafaţa astrului, pentru a efectua o serie de observaţii ştiinţifice.

“Experienţele alese pentru Solar Probe Plus sunt destinate a oferi răspunsuri pentru două întrebări-cheie ale fizicii solare: de ce atmosfera Soarelui este mai caldă decât suprafaţa lui vizibilă şi ce împinge vântul solar care afectează Terra şi sistemul solar?”, a indicat Dick Fisher, directorul departamentului de heliofizică al NASA, într-un comunicat.

Pentru a se putea apropia de Soare, sonda va fi dotată cu un scut protector realizat dintr-un material nou pe bază de carbon, care ar trebui să reziste la temperaturi de peste 1.400 de grade Celsius, dar şi la niveluri ridicate de radiaţii, potrivit NASA.

NASA a lansat în 2009 un apel către cercetătorii specializaţi în studierea Soarelui, pentru a propune proiecte ştiinţifice, agenţia reţinând cinci dintre propuneri.

Printre misiunile ştiinţifice care vor fi efectuate figurează măsurarea anumitor particule ale Soarelui (protoni, electroni), realizarea de imagini 3D cu ajutorul unui telescop şi măsurarea câmpurilor magnetice.

“Pentru prima dată vom putea atinge, gusta şi simţi Soarele nostru”, a spus Lika Guhathakurta, unul dintre oficialii programului Solar Probe Plus, în acelaşi comunicat emis de NASA.

Vezi si

Fitness și alimentație

Majoritatea persoanelor în ziua de astăzi practică exercițiile fizice pentru a se păstra în formă …