Saturday , October 1 2022

NASA face un avion de pasageri supersonic si supersilentios

Grupul aerospatial american Lockheed Martin a castigat un contract de cercetare pe langa NASA pentru a lucra la conceperea unui avion de transport pentru pasageri silentios.

NASA

Pentru lucrarile preliminare ale acestui proiect, Lockheed Martin va primi aproximativ 20 de milioane de dolari pentru 17 luni, potrivit AFP, care citeaza un comunicat emis luni de Agentia spatiala americana.

Acest contract este “un prim pas spre o posibila revenire a avioanelor supersonice pentru pasageri, dar mai silentioase si mai economice”, precizeaza NASA, referindu-se aparent la Concorde, supersonicul franco-britanic, care era zgomotos si scump, si al carui ultim zbor a avut loc in 2003.

“NASA lucreaza dur pentru a dezvolta avioanele de transport mai ecologice, mai sigure si mai silentioase, capabile sa zboare mai repede”, a declarat directorul Agentiei spatiale, Charles Bolden, dezvaluind acest proiect pe aeroportul Ronald Reagan din Washington.

In domeniul aviatiei, NASA isi propune ca in urmatorii 10 ani sa reduca consumul de carburant, emisiile de gaze poluante si zgomotul, cu inovatii in conceperea avioanelor, care se indeparteaza de formele conventionale.

Echipa condusa de Lockheed Martin cuprinde mai multe firme subcontractante, intre care GE Aviation si Tri Models Inc.

Odata ce studiile de fezabilitate vor fi efectuate sub supervizarea NASA, aceasta va cere intreprinderilor sa propuna proiecte pentru a construi un aparat experimental care sa poata fi pilotat si capabil sa zboare cu viteze supersonice.

Potrivit NASA, acest avion experimental ar putea zbura cam in anul 2020.

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …