Monday , February 6 2023

NASA amână cu un an misiunea cu echipaj uman pe Lună. China ar putea să o depășească

NASA spune că obiectivul de aterizare pe Lună a fost Misiunea Nasa care ar fi trebui să ducă pe Lună prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună a fost amânată până în 2025 din cauza litigiilor cu Blue Origin și a altor factori, relatează CNN, citat de Mediafax.

“Am pierdut aproape șapte luni în litigii și acest lucru a împins prima alunizare cu echipaj uman probabil nu mai devreme de 2025”, a declarat marți administratorul NASA, Bill Nelson.

Programul spațial chinezesc este din ce în ce mai capabil să trimită primul taikonaut pe Lună mult mai devreme decât se aștepta inițial, a spus Nelson, Este foarte posibil ca China să ajungă pe Lună înainte de întoarcerea astronauților americani, a spus Nelson. “Ne confruntăm cu un program spațial chinezesc foarte agresiv și bun”, a spus el. “Acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani, în care i-am văzut realizând un număr destul de mare de lucruri. Ei au declarat că vor merge la polul sud al Lunii. Este poziția NASA, și cred că și a guvernului Statelor Unite, că vrem să fim primii care se întorc pe Lună după mai bine de jumătate de secol. Vom fi cât se poate de agresivi într-un mod sigur și fezabil din punct de vedere tehnic pentru a-i învinge pe concurenții noștri.”

Jeff Bezos și Elon Musk doresc, fiecare, ca propriile companii să colaboreze cu NASA de a readuce astronauții pe Lună. Dar NASA are suficienți bani doar pentru una dintre companii și a optat pentru SpaceX, compania lui Musk. Blue Origin, compania spațială a lui Bezos, a contestat decizia, spunând că NASA a favorizat în mod nedrept SpaceX și că agenția spațială ar fi mai bine servită dacă ar finanța atât planurile SpaceX, cât și pe cele ale Blue Origin de a dezvolta vehicule capabile să ajungă pe Lună.

Decizia de vineri a Curții Federale de Revendicări, care a dat dreptate NASA, înseamnă că progresul programului Artemis poate continua. În timpul litigiului, NASA a fost împiedicată prin lege să aibă orice contact cu SpaceX în ceea ce privește dezvoltarea de către aceștia a unui sistem de alunizare pentru astronauții Artemis. Cu toate acestea, SpaceX a continuat să dezvolte sistemul pe cont propriu, fără nicio plată din partea NASA.

“Echipa noastră are încă nevoie de timp pentru a lucra la detaliile specifice”, a declarat Nelson. și mai este mult de lucru.
Alți factori care au dus la întârzierea din 2025 includ lipsa de finanțare pentru dezvoltarea sistemului umană, iar “obiectivul administrației Trump de alunizare umană din 2024 nu a fost fundamentat pe fezabilitatea tehnică”, a spus Nelson.

Nelson a anunțat marți mai multe schimbări, inclusiv necesitatea unei creșteri semnificative a fondurilor începând cu bugetul pentru 2023. Aceasta va pune bazele pentru mai mult de 10 viitoare aselenizări lunare.

În urmă cu câteva săptămâni, NASA anunțase că lansarea Artemis I, o misiune fără echipaj care servește ca primă etapă a programului NASA de întoarcere a oamenilor pe Lună, a fost amânată cel puțin până în februarie.

Inițial, misiunea era programată să fie lansată în noiembrie, dar întârzierile cauzate de pandemie, de furtuni precum uraganul Ida și de alți factori au prelungit calendarul misiunii.

Modificările de program vor duce, de asemenea, la o întârziere a lansării Artemis II, prima misiune cu echipaj, până în mai 2024, a declarat marți Nelson. Anterior, Artemis II a fost programată pentru aprilie 2023.

Nelson a sugerat, de asemenea, că alunizarea cu echipaj va fi precedată de o misiune fără echipaj pe Lună, dar nu a precizat când va avea loc aceasta.

Următorul pas pentru programul Artemis este o misiune cu echipaj uman pe Marte. Tehnologia testată în timpul misiunilor lunare de lungă durată și lecțiile învățate în urma acestora, precum și construirea unui habitat lunar, vor oferi foaia de parcurs către planeta roșie, a declarat Nelson.

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …