Thursday , May 30 2024

NASA a lansat în spațiu scutul termic care va ajuta oamenii să ajungă pe Marte

NASA a lansat joi un satelit al cărui scop este să îmbunătățească prognoza meteo, împreună cu un scut termic experimental care ar urma să ducă oamenii pe Marte, relatează CNN. Cele două misiuni au fost lansate cu o rachetă United Launch Alliance Atlas V, din California.

Sateliții atmosferici sunt trimiși în spațiu încă din anii 60. Noutatea acestei lansări este testul de zbor pe orbita joasă a pământului al unui decelerator gonflabil – sau LOFTID. Misiunea este concepută pentru a testa tehnologia scutului termic gonflabil, necesară pentru a asoliza pe Marte, unde este avută în vedere și o misiune cu echipaj uman, pe Venus sau pe luna lui Saturn, Titan. LOFTID ar putea fi folosit și atunci când se trimit încărcături importante pe Pământ.

Trimiterea de exploratori robotici sau de oameni pe alte planete care au atmosferă poate fi o dificilă, deoarece scuturile termice utilizate depind de dimensiunea unei rachete. Dar o carcasă aerodinamică gonflabilă ar putea rezolva această problemă și astfel ar putea fi trimise nave mai mari pe alte planete.

Când o navă spațială intră în atmosfera unei planete, este lovită de forțe aerodinamice, care ajută la încetinirea acesteia. Pe Marte, unde atmosfera este doar 1% din densitatea atmosferei Pământului, este nevoie de ajutor suplimentar pentru a crea forța necesară care să încetinească și să asolizeze în siguranță o navă spațială. De aceea, inginerii NASA cred că o carcasă aerodinamică mare, care poate fi desfășurată ca o parașută, precum LOFTID, care se umflă și este protejată de un scut termic flexibil, ar putea frâna în timp ce călătorește prin atmosfera marțiană.

Scutul este proiectat pentru a crea mai multă rezistență în atmosfera superioară, pentru a ajuta nava spațială să încetinească mai devreme, ceea ce previne, de asemenea, o parte din încălzirea super-intensă a acesteia. Prototipul LOFTID trimis astăzi în spațiu are un diametru de aproximativ 6 metri.

Digi24

Vezi si

Creștere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa continuă să crească vertiginos și ar putea depăși pragul …