Tuesday , September 26 2023

Musk și Zuckerberg, aceeași opinie cu privire la necesitatea reglementării inteligenței artificiale

Nume mari din industria tehnologică, precum Elon Musk de la X (fostul Twitter), Mark Zuckerberg de la Meta sau Bill Gates, cofondator al Microsoft, au participat miercuri la o sesiune cu ușile închise a Senatului american, în cadrul căreia au fost toți de acord asupra necesității de a reglementa inteligența artificială (IA), transmite EFE, citată de Agerpres.

 La ședința, organizată de liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, au mai participat, printre alții, directorii generali al OpenAI – Sam Altman, Google – Sundar Pichai și Microsoft – Satya Nadella.
Schumer i-a întrebat pe oamenii de afaceri dacă sunt de acord cu reglementarea inteligenței artificiale și “fiecare dintre ei a ridicat mâna în ciuda faptului că au opinii diferite”, a dezvăluit chiar senatorul presei după ședință.
Liderul democraților din Camera Superioară a Congresului a convocat reuniunea pentru ca senatorii să se poată informa cu privire la beneficiile și provocările inteligenței artificiale, domeniu care a făcut un pas mare anul trecut odată cu lansarea ChatGPT.
Schumer s-a declarat convins că Congresul “trebuie să încerce să acționeze, oricât de dificil ar fi procesul” în fața acestei tehnologii care avansează cu pași gigantici.
În declarații de presă la ieșirea din Senat, Elon Musk, șeful companiilor X, Space X și Tesla, a avertizat asupra riscului ca inteligența artificială să fie dăunătoare.
De aceea, el a susținut reglementarea acesteia și, în acest sens, a spus că întâlnirea din Senat a fost “foarte importantă pentru viitorul civilizației umane”.
“Schumer ne-a cerut să ridicăm mâna pentru a vedea dacă suntem în favoarea reglementării inteligenței artificiale și cred că aproape toți am făcut-o”, a explicat el.
La rândul său, Zuckerberg le-a spus senatorilor că “Congresul ar trebui să colaboreze cu inteligența artificială pentru inovare și măsuri de protecție”.
“Aceasta este o tehnologie emergentă, așa că există probleme care trebuie abordate și, în cele din urmă, este de competența autorităților să facă acest lucru”, a explicat el, potrivit unei transcrieri a declarațiilor sale publicate de Meta.
La sesiune au participat aproximativ 60 dintre cei 100 de senatori ai Camerei, însă unii au criticat faptul că presa nu a putut fi prezentă la reuniune.
“Nu înțeleg de ce invităm marii monopoliști ai lumii în Congres pentru a ne da sfaturi despre cum să-i ajutăm să facă mai mulți bani și apoi închidem sesiunea pentru public”, a reproșat republicanul Josh Hawley.
Președintele Microsoft, Brad Smith, a susținut marți înființarea de către guvernul american a unei agenții independente care să reglementeze utilizările inteligenței artificiale.
În urmă cu doar două luni, giganții tehnologici ai țării au fost de acord cu o serie de măsuri de securitate propuse de Casa Albă, care prevăd testarea internă și externă a sistemelor lor de inteligență artificială înainte de a le face publice.
De asemenea, guvernul SUA a declarat că lucrează pentru a transpune angajamentele voluntare ale companiilor americane într-un cadru internațional privind utilizarea inteligenței artificiale, adăugând că a avut deja consultări cu țări precum Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Israel, Japonia, Mexic și Marea Britanie.
Într-o știre privind reuniunea de miercuri de la Senatul american, AFP notează că Europa a făcut pași în față cu propria sa lege privind IA, iar aleșii americani vor să evite întârzierea.
Mulți sunt îngrijorați de ideea că progresele tehnologice rapide vor duce la pierderi de locuri de muncă, la accelerarea dezinformării online și la alte efecte nefaste.
“Astăzi, ne lansăm într-un proces gigantic, complex și vital: să punem bazele unei politici consensuale în materie de inteligență artificială pe care Congresul să o poată transforma în lege”‘, a declarat Schumer în cadrul reuniunii, potrivit presei.
“În trecut, când o problemă era atât de dificilă ca aceasta, reacția naturală (…) era să ignorăm problema și să lăsăm pe altcineva să facă treaba. Dar cu IA, nu putem să fim ca struții care își bagă capul în nisip”, a spus el.
“Sunt foarte optimist cu privire la IA, dar asta nu înseamnă că nu vor exista probleme pe parcurs”, a declarat Sam Altman, directorul general al OpenAI și creator al ChatGPT, la sosirea la locul de desfășurare a evenimentului.
“Am fost foarte impresionat de interacțiunile noastre cu legislatorii, chiar dacă știu că industriei noastre îi place să îi critice”, a adăugat el.

Vezi si

NASA a recuperat o ”comoară”, cel mai mare eşantion de asteroid colectat vreodată

La şapte ani de la decolare, sonda Osiris-Rex şi-a îndeplinit misiunea: să livreze omenirii o …