Friday , March 29 2024

Munca de 8 ore pe zi, un mit care te poate duce la sapa de lemn

munca

Munca de opt ore pe zi este un mit moştenit din timpul revoluţiei industriale şi nu se soldează niciodată cu îmbogăţirea celor care îi cad pradă.

Multă lume spune „am muncit câte 14 ore pe zi să ajung aici”, însă orele în plus la birou nu au mare legătură cu succesul, potrivit unui articol publicat pe site-ul huffingtonpost.com. Secretul este altul, scrie Cariereonline.ro.

Timpul optim de muncă este un subiect care, probabil, se va discuta întotdeauna. Există oameni de succes care muncesc foarte puţine ore pe săptămână, şi există oameni care muncesc 16 ore pe zi.

Datele arată că, în medie, un american munceşte 8,8 ore pe zi. În România, potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariaţii lucrează zilnic, în cursul săptămânii, în medie 7:44 ore (8:01 ore bărbaţii, cu 38 de minute mai mult decât femeile). Patronii petrec la locul de muncă, în cursul săptămânii, 8:01 ore zilnic (8:05 ore bărbaţii, cu 17 minute mai mult decât femeile).

Majoritatea avem acest program de opt ore, însă asta nu înseamnă că acesta este timpul în care putem să dăm randament maxim.

Să ne lămurim însă ce este cu această durată de opt ore şi de unde vine ea. În secolul al XVIII-lea, companiile şi fabricile au introdus programul de muncă de 24/7, iar muncitorii aveau o normă de lucru de 10 – 16 ore. Munceau atât cât erau capabili să stea în picioare şi randamentul lăsa de dorit.

Regimul acesta de muncă a fost contestat de curajosul Robert Owen, care a pornit o campanie în care promova programul de opt ore. Ideea lui era că oamenii trebuie să muncească opt ore pe zi, opt ore trebuie să se recreeze, iar opt ore să doarmă.

Nu contează cât de mult lucrăm

Întrebarea pe care trebuie să o punem acum este câte ore trebuie să lucrăm în epoca noastră, bazată mai mult pe creativitate? Autorul Tony Schwartz spune „calculează-ţi energia, nu timpul”. Schwartz susţine că oamenii au patru tipuri de energie pe care trebuie să o controleze:

Energia fizică – cât de sănătoşi suntem? Energia emoţională – cât de fericiţi suntem? Energia mentală – cât de bine ne putem concentra la ceva? Energia spirituală – care-i scopul, de ce facem ceea ce facem?

Unul dintre lucrurile pe care le uităm este că noi, oamenii, funcţionăm ciclic, spre deosebire de maşinării, care funcţionează liniar.

Specialiştii susţin că ne putem concentra la o anumită sarcină timp de 90 sau 120 de minute. Apoi, dacă vrem să ne menţinem randamentul, trebuie să facem o pauză de 20 sau 30 de minute. Prin urmare, în loc să ne gândim cât putem lucra în opt ore, haideţi mai bine să ne întrebăm cât putem lucra într-o sesiune de 90 de minute.

Mai multe pe Cariereonline.ro.

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …