Thursday , May 2 2024

Multi medici recomanda pacientilor lor tratamente pe care ei însisi nu le-ar folosi

Doctorii pot alege un tratament diferit în cazul în care ar fi ei în[i[i pacien]i. Un studiu american sugereaza ca mul]i medici recomanda pacien]ilor lor tratamente pe care ei în[i[i nu le-ar folosi, scrie BBC.

Exper]ii au cerut unui num\r de 1000 de medici americani sa imagineze un scenariu medical [i sa aleaga un tratament. Dar când li s-a cerut s\-[i imagineze ca ei în[i[i sunt pacien]i, r\spunsurile lor au diferit în mod semnificativ.
Când a trebuit sa decida pentru ei în[i[i, doctorii au fost de departe înclina]i sa opteze pentru o terapie cu risc mai mare de deces, dar cu [anse mai bune de supravie]uire f\ra efecte secundare, de exemplu. Dar pentru pacien]ii lor, au fost tenta]i sa aleaga un tratament care sa asigure supravie]uirea, indiferent de calitatea vie]ii.
Pu[i sa aleaga între una din doua opera]ii pentru a trata cancerul intestinal, de exemplu, doua cincimi din 242 de chirurgi au ales procedura chirurgicala cu o mare mare rata de deces, dar cu o probabilitate mai sc\zuta de efecte adverse. Invers, când li s-a cerut sa faca o recomandare pentru un pacient, doat un sfert a ales aceasta variant\.
Într-un alt scenariu, doctorilor li s-a cerut s\-[i imagineze ca ei sau un pacient sunt infecta]i cu un nou virus de gripa aviar\. Li s-a mai spus care este tratamentul disponibil, precum [i faptul ca f\ra respectivul tratament o persoana care a contractat virusul prezinta 10% riscul de deces [i 30% riscul de a necesita spitalizare. Tratamentul prezenta reac]ii adverse, a cauzat moartea a 1% din pacien]i [i paralizie neurologica permanenta la 4% din cazuri.
Din aproape 700 de doctori, circa doua treimi au ales sa renun]e la tratament imaginându-[i ca ei ar fi infecta]i, pentru a evita efectele adverse. Cu toate acestea, când a a fost vorba de un pacient infectat, doar jum\tate au recomandat sa nu se ia medica]ia.
Ceea ce nu este clar este care este cea mai buna cale de a lua o decizie în privin]a tratamentului – punându-te pe tine în cauza sau nu – scrie BBC. Într-adev\r, în ziua de azi doctorii sunt adesea descuraja]i s\-[i spuna opinia personal\, fiind în schimb încuraja]i sa prezinte dovezi [i informa]ii relevante, astfel încât pacientul sa poata alege singur.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …