Thursday , April 25 2024

Morcovii pot reduce riscul de cancer la san cu 60%

morcovi

Consumul regulat de morcovi poate reduce riscul unei femei de a dezvolta anumite tipuri de cancer de san cu pana la 60%, releva un studiu recent.

Alte fructe si legume bogate in betacaroten, precum spanacul, ardeii grasi rosii si mango, au acelasi efect, scrie Daily Mail.

Betacarotenul este un compus chimic ce da culoare plantelor. Oamenii de stiinta militeaza de ani de zile pentru consumul betacarotenului pentru a evita boli grave, precum afectiunile coronariene si cancerul. Cel mai nou studiu pe aceasta tema, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, releva ca beneficiile in ceea ce priveste cancerul de san sunt mai ridicate decat se credea pana acum.

Studiul “European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition”, unul dintre cele mai ample pe tema legaturii dintre cancer si dieta, a analizat o varietate de compusi chimici din plante, pentru a vedea cum afecteaza acestia riscul de a face cancer. Printre ceilalti compusi chimici analizati se numara si licopenul si vitamina C.

Femeile care consuma legume bogate in betacaroten, precum morcovi si ardei grasi rosii, aveau cu 40-60% mai putine sanse sa dezvolte tumori canceroase cu receptori de estrogen negativi – care reprezinta o treime din tumorile canceroase la san.

Pigmentul nu pare a reduce insa sansele unei femei de a face tumori canceroase cu receptori de estrogen pozitivi, cel mai frecvent tip de tumori canceroase la san in Marea Britanie, scrie sursa citata.

Guvernul britanic recomanda populatiei consumul de betacaroten pentru efectul sau benefic asupra vederii si sistemului imunitar, insa descurajeaza oamenii sa ia suplimente in doze ridicate, intrucat ar putea avea legatura cu cancerul pulmonar.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …