Wednesday , February 1 2023

Modul în care influențează percepția calitatea vieții

“Miracolele sunt o schimbare în percepție”.  (Kenneth Wapnick)

Cum privim lucrurile este factorul definitor când vine vorba despre cum ne trăim viața.

Modul de gândire este un factor decisiv cu privire la felul în care va evolua parcursul vieții noastre.

Self perception

Pentru ca un individ să se simtă împlinit, acesta necesită să își satisfacă și nevoile interioare, spirituale, nu doar pe cele fizice sau materiale.

Nesiguranța cauzată de contextul socio-cultural și economic în care ne aflăm (proteste violente, nemulțumiri la nivel colectiv etc.) în contextul pandemiei au creat un dezechilibru din toate punctele de vedere.

Bazându-ne pe faptul că “schimbarea este singura constantă” (după cum spune autorul Yuval Noah Harari în cartea sa “21 de lecții pentru secolul XXI”), este foarte ușor să cădem în capcana senzației de neputință.

Modul în care vedem lucrurile implică atât cum îi vedem pe cei din jur, cât și cum ne vedem pe noi și cum percepem evenimentele sau situațiile la care suntem martori sau participanți.

Un factor decisiv este capacitatea unui individ de a nu a lua lucrurile personal. Oamenii au tendința în anumite momente să se lase dominați de ego, fapt ce este toxic din multe puncte de vedere. Să aveți capacitatea de a vă detașa de acele elemente care vă cauzează frustrare sau o senzație de disconfort vă garantează o mai bună gestionare a lucrurilor și veți fi mult mai calm, ceea ce vă ajută sistemul nervos.

Un alt factor de luat în considerare este dacă sunteți genul de persoană care judecă pe cei din jur. Este un obicei nociv deoarece în primul rând atrageți energie negativă asupra propriei persoane și este posibil să vă faceți anumite opinii în necunoștință de cauză. Fiecare individ a avut și are un anumit curs al vieții. Oamenii văd doar o mică parte în funcție de perioada în care au cunoscut acel individ. Fiecare persoană are o karmă de care este direct responsabil într-o anumită măsură. Este nociv să judecăm pe cei din jur deoarece și noi suntem purtătorii unei anumite karme, dacă ajungem în situația de a fi judecați la rândul nostru, cu siguranță nu am fi prea “fericiți”.

Percepția pe care o avem despre oameni este una subiectivă (ne creăm opinii sau păreri în concordanță cu experiențele noastre din trecut, cu ce anume ne-a marcat sau am trăit).

Spre exemplu, dacă o persoană a avut experiențe neplăcute cu o anumită tipologie de oameni, când va întâlni din nou oameni cu aceleași caracteristici este posibil să devină ostilă.

Depinde numai de dumneavoastră cum percepeți lucrurile și situațiile care vă ies în cale.

Pentru a ne asigura calitatea vieții din acest punct de vedere, este important să evităm să “purtăm ranchiună”, ținând cont că acest lucru nu va face decât să aducă disconfort, frustrare și o stare de nervi. Universul are propriul lui sistem de echilibrare. Persoanele care v-au greșit vor primi lecțiile la momentul potrivit. Este uneori tentant să gândim negativ despre cei din jur, dar întrebați-vă dacă acest lucru vă îmbunătățește viața cu ceva. Cu siguranță, nu.

Optați pentru o abordare care implică o viziune către viitor, evolutivă, nu lăsați trecutul să vă “pună lanțuri”. Dacă încă vă gândiți cu ce anume v-au greșit anumite persoane pe parcursul vieții, alegeți să vă eliberați de aceste gânduri prin iertare. Nu trebuie să acceptați în viața dumneavoastră acele persoane dacă nu mai doriți, dar eliberați-vă de acel “balast” pentru a putea merge înainte.

Dacă rămâneți blocat în anumite situații sau vă gândiți obsesiv la anumite lucruri veți rămâne prins ca într-o buclă temporală, veți avea aceleași gânduri care se vor repeta când vedeți lucruri care vă amintesc de acele situații neplăcute sau oameni care v-au deranjat. Arătați-vă iubire de sine și alegeți să fiți fericit, pacea dumneavoastră este mai importantă decât orice eveniment neplăcut prin care ați trecut.

Chiar dacă nu aveți resursele necesare să ajutați, o opțiune  sănătoasă este cea în care alegeți să nu faceți rău celor din jur.

Concentrați-vă pe acele aspecte care vă asigură liniște sufletească și pace.

Identificați acele activități care vă relaxează și vă creează o stare de bine.

Citiți, vizionați filme sau seriale care abordează acest subiect, cu privire la modul în care percepeți viața.

între a avea o percepție pozitivă sau negativă asupra vieții, veți fi întotdeauna mai câștigat dacă alegeți să fiți pozitiv. Acest lucru vă va face să păreți idealist în ochii multor oameni, dar important este să vă simțiți bine și împăcat indiferent de situație.

Fiți blând cu propria persoană și oferiți-vă compasiune când simțiți nevoia. Relația dumneavoastră cu sine este la fel de importantă ca relația cu cei din jur, dacă nu mai importantă.

Nu permiteți nimănui să vă distorsonieze percepția asupra vieții. Oamenii negativi consideră că a fi pozitiv este ceva nefiresc.

Cel mai important aspect este cum percepeți dumneavoastră viața pe care o trăiți și cum o puteți fructifica. Explorați mereu. (Raluca NICOLAE)

 

Vezi si

Ce conține muștarul vândut în magazinele din România. 88% dintre sortimente au aditivi alimentari

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar care se regăsesc pe piața …