Saturday , May 18 2024

Misiunea Artemis a ajuns la Lună. O nouă imagine cu Pământul

Misiunea Artemis a NASA a ajuns la Lună. Capsula Orion a trecut la 130 km deasupra suprafeței lunare, iar acum va începe să intre pe o orbită mai mare, a anunțat NASA, potrivit BBC. Vehiculul a fost în afara contactului timp de 34 de minute în timpul acestei manevre, care a început la ora 12:44 GMT, întrucât a avut loc pe partea îndepărtată a Lunii.

La revenirea semnalului, vehiculul spațial a trimis înapoi o imagine a Pământului. NASA afirmă că, până în prezent, misiunea a „depășit așteptările” de la lansarea de săptămâna trecută. Zebulon Scoville, directorul de zbor al Nasa, a declarat: „Aceasta este una dintre acele zile la care te gândești și la care visezi de foarte, foarte mult timp”. „În această dimineață tocmai am văzut Pământul așezându-se în spatele Lunii, în timp ce ducem următorul vehicul uman evaluat în jurul Lunii, pregătindu-ne să aducem oamenii înapoi acolo în câțiva ani. Aceasta este o schimbare de joc”, a mai spus acesta.

Nava spațială a încercat să surprindă imagini cu locurile de aterizare ale misiunilor Apollo 11, 12 și 14 în timp ce se apropia. Deoarece acesta este un zbor de testare, de data aceasta nu se află la bord niciun astronaut – în schimb trei manechine, acoperite cu mii de senzori, se află la bordul capsulei. „Acei senzori își fac o idee dacă mediul va fi OK pentru oameni”, a explicat astronautul NASA Zena Cardman.

Dacă acest zbor merge bine, astronauții se vor alătura următoarei călătorii, în primul rând mergând pe orbită în jurul Lunii, înainte de o a treia misiune Artemis, care va duce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară.

 

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …