Monday , December 5 2022

Milioane de femei cu cancer mamar ar putea fi salvate cu ajutorul unui medicament banal

lab1

Omenii de stiinta din Marea Britanie au facut o descoperire care ar putea schimba pentru totdeauna medicina. Astfel, acestia au gasit o metoda prin care sa fie oprita raspandirea cancerului in oase.

Vietile a milioane de femei ar putea fi salvate de o noua descoperire facuta de cercetatori. Cei de la Universitatea din Sheffield sustin ca au gasit calea prin care sa opreasca celulele canceroase sa se extinda si sa ajunga in oase, informeaza The Guardian.

Oamenii de stiinta sustin ca un medicament ieftin, care costa mai putin de 2 euro in Marea Britanie, folosit pentru osteoporoza, ar putea preveni raspandirea cancerului mamar. Daca acest medicament va fi disponibil la nivel global, atunic milioane de femei din lumea intreaga, care se lupta cu aceasta boala, ar pute fi salvate de la moarte.

Cercetarorii au descoperit o enzima care cauzeaza raspandirea bolii in oase, ce duce de cele mai multe ori la moartea pacientelor. Enzima lysyl oxidase (Lox) este produsa din tumoarea sanului si se raspandeste in oase, acolo unde formeaza gauri, in care apare metastaza.

Dupa o serie de teste efectuate, cercetatorii au descoperit ca o clasa de medicamente ieftine, folosite deja pe piata pentru osteoporoza, ar putea preveni aceste modificari la nivelul structurii osoase, blocand astfel raspandirea bolii in corp.
Oamenii de stiinta de la Universitatile din Sheffield si Copenhaga sunt real entuziasmati de descoperire. Aceste medicamente sunt deja oferite ca tratament barbatilor cu cancer la prostata, care s-a raspandit in oase, pentru a prevenit rupturi si fracturi de oase, relateaza cei de la The Guardian.

Dr. Alison Gartland, de la University of Sheffield, care a condus cercetarea, a declarat pentru The Guardian: “Suntem foarte incantati de rezultatele obtinute: este un progres urias in lupta impotriva metasztazei la cancerul de san. Aceste descoperiri pot duce mai departe la noi tratamente pentru cancerul in faza a doua si astfel, am putea salva vietile a mii de femei.”

Cancerul de san este cea mai raspandita forma de cancer la nivel global de care sufera femeile. Una dn opt femei din SUA este diagonisticata cu aceasta boala.
Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea cancerului de san. Cu un tratament care respecta standardele mondiale, cancerul mamar decoperit in stadii incipiente are sanse de vindecare de 96%.

stirileprotv.ro

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …