Friday , March 29 2024

Mierea de albine monoflora si puterile ei tamaduitoare

Pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla, mierea de albine s-a folosit nu numai in alimentatie, ca hrana, bautura si conservant, ci si in medicina si ritualurile religioase.

Mierea de albine a fost primul aliment dulce folosit de om, dintotdeauna fiind pretuita pentru numeroasele sale calitati nutritive si terapeutice.

Dupa plantele de la care albinele au adunat nectarul, mierea este monoflora si poliflora. Mierea monoflora provine integral ori in cea mai mare parte de la o singura specie de plante si asa putem vorbi despre mierea de salcam, de tei, rapita, floarea soarelui.

Mierea din flori de tei
este unul dintre cele mai apreciate produse in toata lumea. Are o puternica aroma de tei, ca un parfum proaspat, reflexe galben-aurii, uneori si verzui, si este fluida. Mierea de tei are o puternica actiune antibacteriana la nivelul cailor respiratorii.

Mierea de tei se recomanda pentru calmarea tusei, tratarea bronsitei si, combinata cu lapte, pacientilor tuberculosi. Avand un efect calmant, ca si ceaiul facut din flori de tei, mierea de albine se recomanda persoanelor care sufera de insomnie. Inainte de culcare, se poate bea o cana de lapte cald sau un ceai din flori de tei indulcit cu miere de tei.

Mierea de salcam
are un continut mai mare de fructoza decat alte sortimente. Este un tonic general si se foloseste pentru calmarea tusei, in nevroze, gastrite ori ca aliment care intareste sistemul imunitar, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica, mai ales a copiilor.

De regula, mierea de salcam are o nuanta foarte deschisa, variind de la incolor pana la galben deschis sau galben-pai. Are mirosul specific salcamului si, datorita continutului mai scazut de zaharoza, se cristalizeaza mai greu. Daca se intampla ca si mierea de salcam sa se cristalizeze, nu e nicio problema, e o dovada in plus ca e naturala.

Albinele apreciaza foarte mult florile galbene de rapita, culegand mari cantitati de polen si nectar, in luna mai, cand planta este in floare, daca rapita a fost insamantata de cu toamna. Mierea de rapita se cristalizeaza foarte repede datorita continutului mare de apa, cam 18%.

De aceea, mierea de rapita trebuie extrasa repede ca sa nu se cristalizeze in faguri. Nu are un miros foarte placut, miroase a varza, in schimb are un gust delicios si nu este prea dulce, cum este cea poliflora sau de tei.

In comert, mierea de rapita se gaseste doar cristalizata, avand aspectul unei creme. Mierea de rapita se recomanda persoanelor care sufera de boli de rinichi.

Mierea de floarea-soarelui are proprietati tonice, este afrodiziaca, intareste imunitatea si are efect antibiotic. Are culoare galbena, miros placut si dulceata specifica. Se cristalizeaza mai repede decat alte sortimente de miere din cauza continutului mare de glucoza.

Mierea de floarea-soarelui este cea mai puternic energizata deoarece floarea ce urmareste mereu soarele capteaza si multa energie solara. Este singura miere care contine lecitina in stare pura. Mierea de floarea-soarelui se recomanda in caz de anemie, stari de surmenaj, efort fizic si intelectual. Elevii si studentii, cei care invata mult, ar trebui sa consume zilnic doua, trei lingurite din aceasta miere. (ziare.com)

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …