Thursday , April 25 2024

Metodă revoluţionară de diagnosticare a Alzheimerului

Metoda care diagnostichează într-o zi Alzheimerul a fost dezvoltată de cercetătorii de la Centrul de Cercetare Biomedicală pentru Sănătate Mintală de la Spitalul Maudsley şi cei de la Colegiul Regal din Londra, iar dacă intr-un an îşi va dovedi eficienţa va fi impusă în toate spitalele din Marea Britanie.

Metoda constă în scanarea creierului cu un aparat de rezonanţă magnetică, nimic neobişnuit până aici. Dar imaginea obţinută este comparată cu cele ale altor suferinzi de Alzheimer, diagnosticaţi deja, si în 24 de ore verdictul este dat: cel scanat are sau nu Alzheimer. Acest lucru este foarte important, întrucât rutina în diagnosticarea Alzheimerului spune aşa: suspectului i se fac teste de memorie, iar apoi este rugat să se întoarcă la spital după încă şase luni pentru a vedea dacă între timp creierul s-a mai degradat. Astfel, diagnosticarea este încetinită, dându-i răgaz bolii să facă şi mai multe ravagii.

Însă noua metodă, care are o eficienţă de 85%, dă diagnosticul într-o singură zi, permiţând medicilor să ia de la bun început măsurile cuvenite, scrie dailymail.co.uk. Pe de altă parte, informează Agerpres, oamenii de ştiinţă au reuşit, pentru prima oară, să transforme celule stem într-un tip bine definit de neuroni, implicaţi în memorie şi distruşi în boala Alzheimer. După şase ani de cercetări, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago a reuşit să creeze în laborator neuroni colinergici pornind de la celule stem derivate din piele, scrie site-ul maxisciences.com.

Tocmai distrugerea acestui stoc redus de celule produce pierderea capacităţilor de memorie la bolnavii de Alzheimer. Prin recrearea acestor neuroni în laborator, cercetătorii au sperat să descopere un mijloc de prevenire a distrugerii şi chiar să reuşească să grefeze celule noi. Obiectivele par realizabile, deoarece neuronii cultivaţi în laborator au funcţionat normal când au fost transplantaţi în hipocampul unor şoareci.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …