Friday , December 2 2022

Metoda de renuntare la fumat care chiar functioneaza – testata de cercetatori

fumat

Oamenii de stiinta americani au testat doua metode de renuntare la fumat, pe tot atatea grupuri, pentru a vedea care dintre ele e cea mai eficienta. O parte dintre subiecti au fost tratati cu o recompensa mare la final, iar ceilalti taxati in caz ca cedau “ispitei”.

Intrebati din ce grup vor sa faca parte, cei mai multi au optat pentru esantionul care primea recompensa. Odata intrati in “joc” in acest grup, doar o mica parte au reusit insa sa se lase de tigari, relateaza New York Times. Mai mult succes au avut cei din al doilea grup.

De mentionat e ca in ambele grupuri, atat “recompensa”, cat si “taxarea” tineau de bani.

Concret, cand au fost pusi sa faca un depozit de 150 de dolari, bani pe care i-ar fi pierdut daca n-ar fi rezistat fara tigari timp de sase luni, sansele de a reusi sa se lase de viciu au fost duble.

Lovitura pentru romanii fumatori: Tigarile, interzise in spatiile publice? Lectia din alte state europene

In grupul celor care au pus in depozit 150 de dolari, la finele studiului, daca reuseau sa se lase de fumat, primeau si un premiu de 650 de dolari. In primul grup, cel in care au intrat circa 90% dintre subiecti, se oferea un premiu de 800 de dolari, in caz de reusita. In acest al doilea grup, rata reusitei a fost de doar 17%, pe cand in celalalt de 50%.

Rezultatul acestui studiu este mai cu seama util companiilor care isi incurajeaza salariatii sa renunte la fumat.

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …