Wednesday , April 24 2024

Mersul pe jos şi statul în picioare, benefice pentru sănătate

Renunţarea la câteva ore petrecute aşezat pe scaun în fiecare zi şi înlocuirea lor cu mersul pe jos şi statul în picioare diminuează factorii de risc pentru declanşarea diabetului de tipul 2, afirmă cercetătorii de la Universitatea Maastricht din Olanda, relatează lefigaro.fr.

Rezultatele studiului realizat de cercetătorii olandezi au fost publicate în numărul din această săptămână al revistei Plos One.

Beneficiile aduse sănătăţii de activităţile fizice nu mai trebuie demonstrate. Depresie, osteoporoză, hipertensiune, infarct, diabet de tipul 2: sportul permite diminuarea riscurilor pentru multe maladii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), oamenii trebuie să practice minimum 30 de minute de activităţi fizice pe zi, 5 zile pe săptămână, pentru ca beneficiile asupra stării lor de sănătate să fie notabile. Dar, aşa cum au remarcat cercetătorii olandezi, “nu există recomandări în privinţa felului în care trebuie să fie ocupate cele 9.930 de minute rămase dintr-o săptămână”. Ţinând cont de faptul că studiile precedente au demonstrat că sedentarismul reprezintă un factor de risc în sine, savanţii olandezi au emis ipoteza potrivit căreia simpla reducere a timpului petrecut în fiecare zi stând pe scaun sau pe canapea poate avea un efect benefic asupra sănătăţii.

Medicii olandezi, coordonaţi de Hans Savelberg, au măsurat diverşi parametri biologici pe 18 persoane incluse într-un program foarte precis. În funcţie de posibilităţi, voluntarii erau constrânşi să rămână aşezaţi 14 ore, 13 ore sau 8 ore pe zi şi fie nu practicau nicio activitate fizică, fie practicau 1 oră de mers cu bicicleta, fie 4 ore de mers pe jos asociate cu 2 ore de stat în picioare.

În mod surprinzător, rezultatele au arătat că sensibilitatea la insulină – factor determinant pentru diabetul de tipul 2 – şi concentraţia de colesterol s-au ameliorat de o manieră mai eficientă prin asocierea mersului cu statul în picioare, decât prin practicarea unei ore de mers cu bicicleta în fiecare zi, pe săptămână. Evitarea poziţiei aşezate, fără a face sport, este oare suficientă? Pierre Debraux, doctor în ştiinţe asociate sportului, nuanţează aceste rezultate: “Potrivit acestui studiu, chiar şi pentru persoanele tinere rămânerea pentru mai puţin timp aşezat pe scaun sau pe canapea poate aduce un beneficiu rapid. Dar, în protocolul lor, cercetătorii olandezi au omis să cuantifice tocmai tipul de efort realizat timp de 1 oră pe bicicletă. Ar putea fi un factor important”.

Acelaşi cercetător spune că în prezent tot mai multe studii ştiinţifice tind să arate că efectele benefice ale activităţilor fizice, mai ales asupra insulinei, sunt puternic asociate cu durata şi cu intensitatea exerciţiului practicat. “Trebuie să renunţăm la ideea potrivit căreia doar eforturile fizice lungi, de intensitate slabă, pot fi benefice. Mai multe studii arată că eforturile intense dar de scurtă durată ar fi mai eficiente, inclusiv în ceea ce priveşte scăderea în greutate”.

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …