Monday , April 29 2024

Medicamentele neuroleptice si antidepresive nu niciun efect

Dou\ studii distincte publicate în reviste [tiin]ifice britanice aduc în discu]ie folosirea medicamentelor neuroleptice [i antidepresive pentru tratarea bolnavilor de demen]\, în cadrul unei Conferin]e interna]ionale pe tema maladiei Alzheimer ce se desf\[oar\ la Paris, transmite luni AFP.
Prof. Sube Banerjee, de la King’s College, Londra, autorul în 2009 a unui studiu cu privire la folosirea abuziv\ a medicamentelor antipsihotice (neuroleptice) în tratarea maladiei Alzheimer, a realizat un nou studiu în care demonstreaz\ c\ dou\ dintre antidepresivele prescrise foarte frecvent în cazul pacien]ilor bolnavi de demen]\ nu au efecte benefice importante dar au efecte secundare periculoase.
În cadrul acestui studiu publicat online de revista The Lancet, Prof. Banerjee a apelat la voluntari britanici cu maladia Alzheimer în stadiu incipient [i suferind de depresie. Ace[tia au fost împ\r]i]i în trei grupuri de câte 100 de pacien]i, dou\ dintre grupuri primind câte un medicament antidepresiv – sertralin\ sau mirtazapin\ – iar al treilea grup primind un placebo [i fiind p\strat ca grup martor.
Cercet\torul britanic nu a identificat nicio ameliorare a depresiei în curs de trei luni la cele trei grupuri. În plus, starea general\ a pacien]ilor care au primit antidepresive era mai pu]in bun\ decât cea a celor care au primit un placebo, din cauza efectelor secundare ale medicamentelor.
“Cele dou\ clase de antidepresive, ce sunt cel mai frecvent prescrise în cazurile de Alzheimer, nu sunt mai eficiente decât un placebo. Medicii trebuie s\ regândeasc\ tratamentul pentru bolnavii de demen]\ depresivi [i s\-i reconsidere obiceiul de a prescrie antidepresive”, sus]ine cercet\torul britanic.
Un alt studiu, publicat online în British Medical Journal, sus]ine c\ medicamente anti-inflamatoare a[a cum este paracetamolul pot fi mai eficiente în a-i calma pe pacien]ii agita]i atin[i de demen]\, decât medicamentele neuroleptice prescrise de obicei în astfel de cazuri.
Agita]ia [i agresivitatea sunt unele dintre cele mai frecvent întâlnite simptome ale cazurilor avansate de demen]\. Aceste comportamente sunt de obicei tratate cu medicamente neuroleptice.
Acest studiu a fost realizat de o echip\ de cercet\tori britanici de la King’s College, al\turi de colegi norvegieni pe 352 de pacien]i novergieni atin[i de forme moderate [i severe de demen]\.
Jum\tate dintre ace[tia au continuat s\ primeasc\ tratamentul obi[nuit, ce include neuroleptice [i antidepresive. Cealalt\ jum\tate a fost tratat\ cu banalul paracetamol (70%) [i respectiv cu buprenorfin\ (medicament folosit ca substitut pentru heroin\) pentru 20% iar ultimii 10% au primit morfin\.
O reducere semnificativ\ a gradului de agita]ie a fost observat\ dup\ 8 s\pt\mâni la cel de-al doilea grup, prin compara]ie cu cel dintâi.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …