Thursday , September 29 2022

Mecanismul prin care grăsimile contribuie la declanşarea diabetului, descoperit de cercetători

Cercetătorii americani au descoperit mecanismul prin care grăsimile din alimentaţie contribuie la declanşarea diabetului de tipul II, acest lucru fiind un pas înainte în conceperea unui tratament pentru această boală ce afectează din ce în ce mai mulţi oameni la nivel mondial, informează Daily Mail.

În urma unui studiu realizat pe şoareci şi oameni, cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de grăsimi în organism afectează modul de funcţionare a două proteine cheie care au rol în dezvoltarea diabetului.

Proteinele FOXA2 şi HNF1A activează o enzimă din pancreas, care, în cazul oamenilor sănătoşi, previne dezvoltarea diabetului. Dacă aceste proteine nu mai funcţionează, enzima este blocată, acest lucru afectând capacitatea celulelor secretoare de insulină din pancreas de a regla nivelurile de zahăr din sânge. În absenţa acestui mecanism, nivelul de zahăr din sânge nu poate fi reglat în mod corespunzător.

Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat că această descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Diabetul de tipul II este asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă, spre deosebire de diabetul de tipul I, insulinodependent, care este o tulburare autoimună.

La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulţi sunt bolnavi de diabet.

Vezi si

Un medicament experimental a încetinit declinul mental la bolnavii de Alzheimer

Cercetătorii britanici care studiază Alzheimerul și caută tratamente pentru această boală au anunțat că au …