Friday , October 22 2021

MATERIALUL VIITORULUI: Cum arată aerogelul, substanţa care are în componenţă 99% AER

aerogel1

Aerogelul este un material inedit cu o serie de proprietăţi uimitoare. Dezvoltat în anul 2007 de cercetătorii americani, el are toate şansele să devină materialul viitorului.

Aerogel dă impreia unui fum îngheţat, fiind considerat unul dintre cele mai uşoare materiale solide din lume, având 99% aer. Creat din dioxid de silicon, el poate proteja incintele de explozii, de flăcări şi poate absorbi deversările de petrol.

aerogelAplicaţiile sale sunt practic infinite, cercetătorii descoperind că el poate fi folosit şi pentru fabricarea rachetelor de tenis, dar şi pentru crearea unor costume extrem de sigure pentru cosmonauţi. Iar dacă are la bază platina,aerogelul poate fi utilizat pentru producerea de combustibili pe bază de hidrogen.

Aerogel este produs prin extragerea apei din gelul de siliciu şi apoi înlocuirea sa cu un anumit gaz precum dioxidul de carbon. Astfel, suprafaţa sa are milioane de pori minusculi. Inedit este faptul că a fost inventat încă din 1931 de un chimist american, dar producerea lui era mult prea costisitoare.

 

Vezi si

Ce se întâmplă cu corpul atunci când mâncăm în fața unui ecran

O masă devorată în fața televizorului, a computerului, a tabletei, pe chat sau pe smartphone, …