Friday , May 20 2022

Lista lui Mencinicopschi: Substantele care trebuie evitate in alimentatie

Medicul Gheorghe Mencinicopschi a făcut la România TV o listă a sustanţelor pe care trebuie să le evităm mai ales acum, în perioada postului. Tototdată, el recomandă reţetele monahale pentru cei care doresc să ţină postul Paştelui.

De luni s-a intrat în postul Paştelui, iar timp de şase săptămâni mulţi dintre creştini ortodocşi se confruntă cu o serie de probleme legate de achiziţionarea alimentelor pe care urmează să le consume. Deşi pe etichetă scrie “produs de post”, multe dintre alimente conţin substanţe care sunt mai nocive decât cele consumate în perioada obişnuită a anului, când nu este post.

Medicul Gheorghe Mencinicopschi a dat la România TV câteva sfaturi legate de consumul de alimente în perioada postului. “Dacă vrem să ţinem un post autentic, ortodox, cred că ar trebui să urmăm reţetele autentice de post, reţetele monahale, care sunt tradiţionale de 2.000 de ani, de când există creştinismul. Simplul fapt că un aliment poate conţine E-uri, îl descalifică din categoria alimentelor de post. Mai sunt anumite substanţe care se găsesc din păcate în alimentele de post, cum ar fi acizii graşi trans, care sunt mai răi decât atunci când nu suntem în post şi consumăm produse de origine animală.

Postul nu este, prin dimensiunea lui spirituală, numai mâncare. Postul nu se poate substitui unei diete de slăbire şi trebuie să fim atenţi ca în această perioadă dieta noastră să fie diversificată şi echilibrată, bogată în proteine şi de origine vegetală, dar acestea le vom lua din leguminoase, aşa cum sunt fasolea, mazărea, lintea. Le vom lua din hrişcă, mai puţin cunoscută astăzi, dar un aliment valoros. Trebuie să fim atenţi să nu facem exces de carbohidraţi, aşa cum ar fi cartofii, mai ales cartofii prăjiţi sau alte amidonoase care la sfârşitul postului ne vor face să fim cu câteva kilograme în plus”.

Totodată, Gheorghe Mencinicopshi a făcut şi o listă a substanţelor care trebuie evitate în alimentaţie, ele trebuind să fie verificate în prealabil pe eticheta produsului pe care dorim să-l cumpărăm: “E 120 – roşu coşenilă, polifosfaţi, nitriţi, nitraţi, conservanţi din clasa sulfiţilor, a benzoaţilor, coloranţi precum tartrazina, care se află practic peste tot, ar trebui să mai evităm edulcoranţii chimici de sinteză, cum este aspartamul, acesulfamul k, sucraloza, zaharina, sărurile ciclamatului”.

rtv.net

Vezi si

Hipertensiunea de halat alb în diabetul zaharat

Hipertensiunea arterială în diabetul zaharat s-a dovedit a fi un factor de risc pentru apariția …