Saturday , April 20 2024

Lipsa somnului și cum ne afectează viața

“Mesagerul nu are odihnă până ce nu transmite mesajul”. Joseph Conrad

Somnul este unul dintre cele mai importante procese care asigură bunăstarea și sănătatea organismului.

Oamenii nu pot exista fără somn.

Oricât de mult am încerca să modificăm procesul natural al organismului de a funcționa, acest lucru nu este posibil deoarece am fost proiectați ca ziua să fim activi și noaptea să ne odihnim.

Chiar dacă suntem activi și în cursul nopții, în timp acest lucru ne va afecta sănătatea și funcțiile organismului.

Odihna este modalitatea organismului de a ne încărca bateriile, de a ne liniști psihicul și de a permite organelor și masei noastre musculare să se refacă dacă acestea au fost suprasolicitate.

Deprivarea de somn este unul dintre cele mai periculoase lucruri la care ne supunem organismul.

Conform profesorului în medicina somnului Paul Gringaș, pot apărea atât probleme cardiace, cât și o creștere a nivelului de colesterol.

Un alt factor deloc neglijabil care apare atunci când suntem obosiți, specificat de profesorul Paul Gringaș, este creșterea nivelului de irascibilitate și faptul că devenim mult mai susceptibili la a ne asuma riscuri, deoarece lipsa somnului ne afectează judecata.

Un regim corect de somn ne poate feri de apariția lentorii ideative (procesul de luare a deciziilor devine mai lent și timpul de reacție scade).

Lipsa somnului sau orele insuficiente de odihnă pot afecta în timp randamentul intelectual, pot cauza probleme de memorie, mâncat în exces, performanță sportivă scăzută, dar și probleme la nivelul ficatului.

Factorul principal determinant pentru privarea de somn a unui număr foarte mare de oameni, atât din populația țării, cât și la nivel mondial, este efectul de domino cauzat de pandemie (grija zilei de mâine, nivelul de stres resimțit de oameni a crescut foarte mult, înmulțirea și diversificarea restricțiilor, imposibilitatea de a ajunge la magazine pentru aprovizionare din cauza programului scurt al acestora, senzația de neputință, dar și apariția depresiei cauzate de numărul mare de decese, imposibilitatea de a rezolva la timp toate problemele ce pot apărea într-o zi etc).

Conform site-ului www.laboretica.ro deprivarea de somn are legătură cu apariția anumitor tipuri de cancer, mai ales apariția cancerului de sân și cel de colon.

Conform unui studiu efectuat, tinerii care aveau un regim normal de somn erau mai deschiși către ideea de a socializa, în timp ce persoanele care aveau un regim de somn haotic sau carora le lipsea somnul acuzau un sentiment de singurătate și o lipsă a dorinței de a socializa (aceștia nu doreau să intre în contact cu alte persoane la nivel social, atât de mult precum persoanele care se odihneau).

Lipsa odihnei sau un regim incorect de somn este strâns legată de apariția bolii Alzheimer care este o boală neuro-degenerativa  fără antidot. Putem, în schimb, preveni apariția acesteia.

Un alt factor ce nu trebuie neglijat este apariția halucinațiilor create de lipsa somnului și problemele de vedere.

Nici sistemul imunitar nu scapă de consecințele lipsei odihnei.  Oamenii pot deveni mai susceptibili la apariția unor răceli, dar pot apărea și tulburari ale vieții sexuale (nivelul anduranței sau rezistenței corpului scade, lipsa somnului cauzează și o scădere a nivelului de testosteron).

În urma unui studiu, psihologul Daniel Kahneman  (câștigător al premiului Nobel) a concluzionat faptul că somnul este strâns legat de dispoziția unei persoane din ziua următoare (buna dispoziție sau lipsa acesteia).

Un element foarte periculos care poate apărea în cazul lipsei odihnei sunt deciziile greșite, deoarece lipsa somnului afectează judecata, ne poate face să luăm decizii pripite ale căror efecte ne pot afecta viața în mod grav, spre exemplu vom deveni mult mai susceptibili să cheltuim sume mari pe lucruri de care nu avem neapărat nevoie, vom conduce mașina când suntem obosiți, ceea ce poate duce la accidente etc).

Un aspect la care este necesar să fiți atent este faptul că lipsa odihnei poate duce și la atrofierea mușchilor.

Efectele cauzate de lipsa somnului sunt multiple, important este cum le gestionăm și oricât de stresați/nervoși am fi, să găsim soluții pentru a reuși să ne odihnim și să avem grijă de corpul și de mintea noastră. (Raluca NICOLAE)

Surse:  www.gândul.ro; www.laboretica.ro; www.sfatulmedicului.ro.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …