Sunday , October 2 2022

Legatura neasteptata intre tumori si greutate

cantar

Greutatea in exces are ca efect nenumarate probleme de sanatate, insa pana acum nu se stia ca si tumorile cerebrale se afla pe aceasta lista.

Un studiu recent realizat in Germania a aratat ca riscul de a suferi de un tip de tumoare cunoscuta, ca meningioma, este cu 50% mai mare in cazul obezilor, informeaza LiveScience.

Cercetarea de fata, care a presupus o trecere in revista a 13 studii anterioare realizate pe peste 6.000 de oameni cu tumori cerebrale, nu a aratat ca obezitatea este cea care cauzeaza tumorile. Insa intre indicele de masa corporala si formatiunea care apare in creier este clar o corelatie, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Neurology.

Studiul coordonat de Gundula Behrens, de la Universitatea Regensburg, a aratat ca supraponderalii prezinta un risc cu 21% mai mare de a se alege cu astfel de tumori (unele dintre cele mai comune), comparativ cu persoanele cu greutate normala. Cat despre obezi, rirscul acestora creste pana la 54%.

In cazul acestor tumori, de doua ori mai des intalnite in randul femeilor, rata de supravietuire dupa cinci ani este de 65%, arata statisticile.

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …