Tuesday , August 16 2022

Legatura dintre fumat si bolile psihice severe. Ce spun oamenii de stiinta

fumat

Cunoscut pentru că provoacă unele forme de cancer și boli cardiovasculare, fumatul ar putea favoriza și apariția unor tulburări psihice severe, cum ar fi schizofrenia, arată un studiu publicat vineri în revista Lancet Psychiatry.

Asocierea statistică dintre tutun și psihoze, îndeosebi schizofrenia, fusese deja constatată în cercetările precedente, amintesc oamenii de știință europeni care au elaborat studiul.

S-a observat că persoanele care suferă de tulburări psihice sunt mult mai înclinate să fumeze, proporția fumătorilor în rândul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decât la populația generală. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei situații, scriu cercetătorii în articol, conform Agerpres.

Una dintre explicații ar putea fi că țigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglării dopaminei, neurotransmițător asociat cu mecanismul recompensei. Puțini cercetători au studiat însă ideea că și tutunul ‘ar putea crește riscul apariției acestor tulburări’.

Studiul menționat încearcă să verifice o asemenea ipoteză și să afle dacă psihozele se declanșează mai devreme la fumători decât la nefumători.

 

Vezi si

Un studiu despre cauzele depresiei provoacă polemică

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de …