Thursday , April 18 2024

La cumparaturi cu Mencinicopschi, omul care ne invata cum sa mancam sanatos

sursa foto: libertatea.ro

“Natural” sau “proaspăt” sunt cuvintele obligatorii de pe lista de cumpărături a specialistului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Libertatea l-a insotit la cumparaturi, la un supermarket.

Primul raion la care se opreşte este cel de legume şi fructe. Aici cumpără tot ce se poate, îndeosebi mere româneşti şi citrice din Uniunea Europeană, rosii cherry si rucola. Nu pleacă niciodată de la magazin fără să ia nişte ciuperci proaspete si peşte, dar numai proaspăt. Mai cumpara pui, pe care îl prepară îndeosebi la grătar, dar şi la cuptor.  Nu mănâncă nimic prăjit, ci doar preparat la aburi, la grătar, la cuptor sau fiert puţin.

Agreează, de asemenea, pastele integrale şi din grâu dur. O dată la 2-3 săptămâni, mai cumpără şi câte o sticlă de vin roşu sec şi spune că evită să consume mult alcool. Bea foarte multă apă minerală, atât plată, cât şi carbogazoasă. Ca desert, Menci mănâncă foarte multe fructe şi iaurturi, care ajută la digestie.

Evita raioanele de produse semipreparate, gen mezeluri, de sucuri, dulciuri si chipsuri.

Lista profesorului

*  Mere româneşti
* Citrice din UE
* Broccoli (pentru sote)
*  Praz
*  Roşii cherry
*  Fistic
*  Curmale
*  Varză (pentru salată)
*  Rucola (plantă mediteraneeană)
*  Ciuperci champignon proaspete (pentru grătar sau cuptor)
*  Peşte somon proaspăt (grătar)
*  Cotlete de porc (grătar)
*  Ciocănele şi piept de pui (grătar)
*  Paste din grâu dur (fierte al dente)
*  Zahăr brun
*  Ulei de măsline extravirgin
*  Măsline naturale
*  Iaurt pentru digestie
*  Pâine neagră integrală
*  O stică de vin roşu sec
*  Apă minerală (plată şi carboga zoasă)

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …